Llibertat de premsa

Cinc anys de presó per a un periodista crític del Marroc

Souleiman Raissouni, un conegut columnista, porta 95 dies en vaga de fam

Protesta per exigir justícia en el judici als periodistes Omar Radi i Suleiman Raissouni davant del tribunal d'apel·lació de Casablanca, Marroc
10/07/2021
2 min

BarcelonaEl periodista marroquí Souleiman Raissouni, conegut columnista molt crític amb el règim de Mohamed VI, ha estat condemnat a cinc anys de presó per un tribunal de Casablanca, acusat d'una agressió sexual que ell ha denunciat com un muntatge. El comitè de suport i les entitats que defensen la llibertat de premsa parlen de judici polític per les seves constants crítiques al règim de Rabat. El director del diari Akhbar Al Youm, de 49 anys, està en presó preventiva des del 22 de maig del 2020 i fa 95 dies que està en vaga de fam per denunciar el procés.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El periodista va ser detingut després que un activista LGTBI l'acusés a Facebook d'haver-lo agredit sexualment el 2018, una denúncia gens freqüent al Marroc perquè el Codi Penal castiga les relacions homosexuals amb penes de fins a tres anys de presó.

Khadija Riadhi, expresidenta de l'Associació Marroquina de Drets Humans, ha denunciat la sentència contra el periodista, que qualifica de "paròdia de la justícia": "Tots els drets del Souleiman han estat violats des del començament del procés: la presumpció d'innocència, el seu empresonament il·legal, el fet que no hagi pogut assistir a judici, que la seva defensa no hagi pogut participar en l’audiència i que l'hagin convertit en el blanc d'una campanya de desprestigi per part del responsable de les presons". Riadhi alerta que la vida del periodista corre perill per la vaga de fam que manté en condicions molt difícils. Recorda que Raissouni era un "periodista lliure, el més llegit i el més crític del Marroc".

El columnista és l'oncle de Hajar Raissouni, també periodista de 28 anys que va ser condemnada per un suposat avortament il·legal que ella negava. El Souleiman sempre va dir que la detenció de la seva neboda, que avui viu al Sudan després d'un indult reial, era una manera d'enviar-li un missatge.

Reporters Sense Fronteres també fa costat al periodista marroquí i argumenta que les acusacions contra ell són un muntatge per silenciar la seva crítica a la monarquia marroquina. El Marroc ocupa el lloc 150è del rànquing de llibertat de premsa de 180 països de l'organització. La sentència augura una mala perspectiva per als altres periodistes empresonats al Marroc, com Omar Radi, acusat també d'abusos, que també ha emprès una vaga de fam.

stats