L'OTAN decideix el futur de l'Afganistan
Es tracta de la trobada més gran de la història de l'OTAN amb la presència de 60 països i organismes internacionals. La cimera preveu la creació d'una nova força internacional a l'Afganistan després de retirar les seves tropes el 2014
ChicagoEls líders de l'OTAN es reuneixen aquest diumenge a la tarda a Chicago en una cimera que conclourà demà i en la qual s'haurà de decidir el futur de l'Afganistan. Aquesta trobada serà la més gran de la història de l'OTAN, amb la presència de 60 països i organismes internacionals.
El primer dia de la cita estarà centrat en qüestions internes i s'impulsarà un programa per reformar la manera en què els països programen i duen a terme les inversions en Defensa. Els caps d'estat i de govern aliats pactaran l'inici d'una vintena de programes de cooperació en projectes militars, amb l'objectiu d'aconseguir economies d'escala i mantenir la capacitat de defensa dels aliats en moments en què la crisi ha obligat a retallar els pressupostos militars dels països membres.
D'altra banda, la jornada de dilluns se centrarà en l'Afganistan, amb l'objectiu de determinar la implicació internacional al país a partir del 2015. Després de les tensions amb el país asiàtic –intensificades per la crema d'exemplars de l'Alcorà i l'assassinat de civils en mans d'un soldat nord-americà–, l'OTAN retirarà les tropes de l'Afganistan el 2014. La cimera pretén arribar a un acord per crear una nova força internacional per al 2015, un cop conclòs el procés de transició en què les forces de seguretat afganeses assumiran la responsabilitat de la seguretat del seu país. La nova missió no exerciria tasques de combat, sinó que se centraria en la formació i l'assessorament de les forces afganeses. Tampoc està previst enviar forces especials per actuar en contra del terrorisme al país.
A més, durant la cimera se celebrarà una reunió especial amb tretze països que l'organisme considera importants per a la seguretat mundial, entre els quals destaquen el Marroc, Jordània, Austràlia, Qatar i els Emirats Àrabs.
Milers de policies vigilen els carrers de la ciutat de Chicago i hi ha mesures de seguretat excepcionals. L'objectiu d'aquest desplegament és preveure atemptats terroristes, així com actuar en cas que les protestes dels últims dies en contra de la cimera prenguin un caràcter violent.