Internacional26/05/2017

Els EUA avorten un acord sobre el canvi climàtic a la cimera del G-7

Itàlia, el país amfitrió de la trobada, intenta treure importància a aquest obstacle

Mònica Bernabé
i Mònica Bernabé

Taormina (Itàlia)Va passar el que tothom temia. A la cimera del G-7 que els països més industrialitzats del mónAlemanya, el Canadà, els Estats Units, França, Itàlia, el Japó i el Regne Unit– van iniciar aquest divendres a la localitat de Taormina, a l’est de Sicília, va ser impossible arribar a un consens sobre el canvi climàtic i l'Acord de París. El president nord-americà, Donald Trump, ho va evitar amb l’argument que la seva administració està revisant la seva postura sobre aquest tema.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Almenys aquesta va ser l’explicació que el primer ministre italià, Paolo Gentiloni, amfitrió de la trobada, va proporcionar a la premsa per justificar per què la sessió de treball dels líders polítics divendres a la tarda va finalitzar sense cap resultat concret. Amb tot, Gentiloni va intentar treure ferro a aquest aspecte.

Cargando
No hay anuncios

"El govern nord-americà es troba en un procés de reflexió sobre l'Acord de París, i d'acord amb això prendran una decisió, que esperem que sigui positiva, en els pròxims dies o setmanes", va declarar el primer ministre. Així mateix, va assegurar que el "compromís i la determinació" per fer complir l'Acord de París es manté per part de la resta de països que conformen el G-7. Sigui quina sigui la resolució final nord-americana.

Amb tot, els activistes ho veuen amb uns altres ulls. Luca Lacoboni, representant de Greenpeace a Itàlia, es mostrava pessimista i temia que la postura de Trump arrossegui la resta de països que formen part del selecte grup dels països més industrialitzats del món.

Cargando
No hay anuncios

La cimera del G-7 se celebra a Taormina, una localitat que té uns 11.000 habitants, i malgrat això, 9.950 militars s’han desplegat al seu terme municipal. O sigui, gairebé un agent per cada veí. També s’han instal·lat 1.000 sensors, càmeres i lectors de matrícules als carrers, i s'han tancat totes les carreteres d’accés a la localitat. Tanmateix, el govern italià ha suspès l’espai Schengen, i els vaixells que rescaten immigrants al Mediterrani no podran atracar a Sicília durant aquest cap de setmana.

De fet, Taormina ha quedat completament segellada, fins al punt que el centre de premsa on es localitzen tots els mitjans de comunicació està situat a vuit quilòmetres de distància, en un municipi veí, Giardini Naxos. Només els periodistes gràfics són traslladats en autocars al lloc on la cimera s’està desenvolupant per prendre imatges en moments determinats. La informació, consegüentment, està completament controlada.

Cargando
No hay anuncios

Alguns dels líders polítics assistents a la cimera no havien participat mai en cap trobada d’aquest tipus. Per exemple, s’hi estrenen el president dels Estats Units, Donald Trump; el de França, Emmanuel Macron; la primera ministra britànica, Theresa May, i el primer ministre d’Itàlia, Paolo Gentiloni. També hi són presents el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau; el del Japó, Shinzo Abe, i els presidents de la Comissió Europea i el Consell Europeu, Jean-Claude Juncker i Donald Tusk, respectivament.

La cimera es divideix en sis sessions –aquest divendres se n'han celebrat tres–, i dissabte es farà públic un comunicat final. A banda de les sessions de treball, els líders polítics també estan tenint temps per fer turisme. Per exemple, avui han començat la jornada a les 11.30 hores amb una visita a l’emblemàtic teatre grec de Taormina. Ha estat un dels breus moments en què la premsa ha tingut accés al lloc de la cimera. Però no per fer preguntes, només per fer fotos. I aquest vespre els mandataris han assistit a un concert, també en aquest mateix teatre, ofert per l’Orquestra Filharmònica de la Scala de Milà.

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, algunes obres d’art s’han traslladat a Taormina per a l’ocasió, com ara l’autoretrat de Leonardo da Vinci 'Tabla Lucana', i també pintures de Caravaggio i Antonello da Messina. Taormina es considera una de les perles del Mediterrani, i és coneguda per la impressionat panoràmica que ofereix del volcà Etna, el més alt i actiu d’Europa. Inicialment la cimera s’havia de celebrar a Florència, però l’ex primer ministre italià Matteo Renzi va decidir canviar el lloc després que un líder internacional li digués que "Sicília és terra de màfia". Renzi va voler així trencar prejudicis.