Cimera sobre el 'Brexit': se'n sortirà Cameron?
Els líders europeus, disposats a dibuixar un encaix a mida per al Regne Unit i evitar així la seva sortida de la UE
BarcelonaCimera crucial a Brussel·les sobre l'encaix del Regne Unit a la UE. Els màxims mandataris europeus debaten les demandes que el primer ministre britànic, David Cameron, ha posat sobre la taula per evitar el 'Brexit'.
Si hi ha entesa, Cameron convocarà aquest mateix divendres el referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la UE que es va comprometre a celebrar si guanyava, com va fer per majoria absoluta, les eleccions generals de l'any passat.
Les negociacions s'han allargat fins a la nit de dijous a divendres, però els líders europeus només han aconseguit fer "certs progressos", de manera que les reunions continuaran al llarg del dia d'avui. Els juristes han treballat tota la nit per presentar aquest divendres una nova proposta de text que serveixi per definir l'encaix del Regne Unit a la UE.
El text s'hauria de presentar a la reunió prevista a les 11 del matí, i hauria de partir de la base de la proposta que el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va llançar a principis de mes.
A l'entrada de la cimera, el primer ministre britànic va deixar clar dijous que no acceptarà un acord que no satisfaci plenament les aspiracions del seu país, però res fa pensar ara mateix en un xoc de trens.
Què demana Cameron?
Retallar les prestacions socials per als europeus que treballin al Regne Unit
Cameron vol tenir les mans lliures per restringir l'arribada d'immigrants al Regne Unit i assegurar-se que quedar fora de l'eurozona mai serà un perjudici per l'economia del seu país.
A més, reclama suspendre l'aplicació de la clàusula "cada cop més units" que està inscrita als tractats europeus.
El punt més crític de la negociació és la qüestió de restringir les ajudes als ciutadans europeus que s'instal·lin al Regne Unit, ja que això viola el principi de la lliure circulació.
La proposta que hi ha sobre la taula és que el Regne Unit pugui activar un "fre d'emergència" per limitar aquestes prestacions si considera que el seu estat del benestar corre perill.
Què hi diuen els seus socis europeus?
Els països de l'Est són els més reticents, ja que tenen molts nacionals establerts al Regne Unit
Polònia ha liderat el grup de països de l'Est més combatius contra les demandes de Londres. Els preocupa que el mecanisme per limitar les prestacions socials als seus nacionals establerts al Regne Unit s'estengui a altres països.
Aquestes restriccions no seran retroactives i només s'aplicarà per un màxim de quatre anys, tot i que els països de l'Est volen més garanties que no s'eternitzaran.
Pel que fa a França, en aquest cas la reticència és que les garanties que es donen a Londres en relació amb les discussions econòmiques i financeres que es facin a la UE no acabin sent un dret de veto encobert a les decisions que es preguin en aquest camp dins l'eurozona.
Què passarà si hi ha acord a Brussel·les?
El nou encaix del Regne Unit a la UE serà sotmès a referèndum abans de l'estiu
Si hi ha acord a Brussel·les, el primer ministre britànic convocarà el referèndum aquest mateix divendres per al 23 de juny.
Cameron opta així per una campanya ràpida i per resoldre la qüestió al més aviat possible, tenint en compte que s'havia donat de temps fins al finals del 2017 per celebrar la consulta.
Ningú s'atreveix a predir quin pot ser el resultat del referèndum. Els sondejos s'han anat movent cap al 'no' els últims mesos, coincidint amb l'esclat de la crisi de refugiats, i el 'Brexit' lidera ara mateix algunes de les enquestes.