Un ciclista amb un tret al cap, cotxes de civils metrallats… Irpín, la ciutat desfeta
Les tropes russes podrien haver comès crims de guerra a les localitats de la rodalia de Kíiv
Enviada especial a Irpín (Ucraïna)És difícil de veure si no t’hi fixes al passar per la carretera amb el cotxe. A simple vista només s'aprecia la bicicleta al voral, però al costat hi ha el cos sense vida d'un home que vesteix de forma humil, amb pantalons i jersei de color negre. Per les faccions, sembla una persona d'una certa edat. Amb tot, els soldats russos no van tenir cap compassió a l'hora de disparar-li i volar-li el cervell. L'home té el crani rebentat literalment. Sembla que hagi mort fa dies, però el cos no fa pudor. Les temperatures han tornat a baixar dràsticament. Aquest diumenge nevava a Kíiv.
Circulant per una de les carreteres que porta a Irpín es pot comprovar la brutalitat amb què han actuat les tropes russes. Irpín, una localitat a 8 quilòmetres al nord-oest de Kíiv que abans de la guerra tenia uns 60.000 habitants, és una de les poblacions que els soldats russos van ocupar amb l'objectiu d'avançar fins a la capital ucraïnesa. Segons fonts municipals, només dues mil persones continuen a la ciutat. Allà i en altres pobles veïns, com Butxa o Hostómel, han tingut lloc els pitjors combats als afores de Kíiv i també s'han comès tota mena d'atrocitats. De fet, el ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, ha sol·licitat al Tribunal de la Haia que investigui possibles crims de guerra en aquesta zona, on s'han localitzat fins a 410 cossos sense vida de civils, alguns lligats de mans o abatuts al mig del carrer. L'alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó, fins i tot parla de genocidi.
Irpín es podria dir que és una ciutat dormitori, on molts van escollir viure perquè està en mig de la naturalesa i el preu de l'habitatge era més econòmic que a Kíiv. De fet, el municipi estava molt ben connectat amb la capital mitjançant un pont, que feia possible accedir a la ciutat en quinze minuts amb cotxe. Per això les tropes ucraïneses van volar aquest pont, per impedir l'avanç ràpid de les tropes russes cap a Kíiv. La imatge de milers de persones intentant fugir d'Irpín a través del pont destruït van fer la volta al món fa unes setmanes.
Ara només és possible arribar a Irpín a través de dues carreteres que fan una gran volta: una pel nord i una altra pel sud. A l'autopista sud, hi ha cotxes de civils que van ser metrallats indiscriminadament per les tropes russes mentre circulaven per aquesta via. Alguns es van estavellar contra la mitjana de l'autopista, i encara hi són. D'altres estan entravessats al voral o bolcats a la calçada.
Així mateix, hi ha tancs russos destruïts al mig de la carretera, amb la característica lletra zeta de color blanc pintada a la carrosseria que els identificava. Tots es dirigien cap a Kíiv. A l'interior es pot distingir el cos d'algun soldat rus totalment calcinat, que es confon amb el garbuix de ferros en què han quedat convertits els blindats. Amb tot, l'estampa actual de la carretera no és la que va quedar després de la retirada dels russos d'aquesta zona. Les forces ucraïneses van recuperar el control d'Irpín dijous, i el de la localitat de Butxa divendres i, des de llavors, els serveis d'emergència han estat treballant en la neteja de la calçada. Aquest diumenge continuaven.
Les tasques de neteja també han començat a Irpín, però en 48 hores és impossible esborrar la devastació de setmanes de guerra. La majoria de la seva població va fugir i, quan s'arriba a la localitat, s'entén el perquè. Sens dubte els soldats russos es van acarnissar amb aquest municipi. Van anar carrer per carrer destruint-ho tot.
Hi ha edificis residencials amb grans esvorancs a la façana que demostren que van ser atacats de forma deliberada tot i que hi vivien civils. O cases unifamiliars amb la teulada enfonsada on també va caure un projectil. Les botigues, els vehicles... Tot ha quedat arrasat. Ni els fanals es van salvar, més d'un ha quedat estès a terra. Així mateix, la línia elèctrica ha quedat seriosament danyada. Cal anar amb compte per no topar de cara amb un cable d'alta tensió que penja perillosament sobre la calçada. Al carrer no s’hi veu ningú, només artificiers ucraïnesos que intenten localitzar mines antipersones que els russos hi hagin pogut deixar.
Enmig de tanta destrucció crida l'atenció un grup de cases de dues plantes que estan intactes, ni tan sols tenen els vidres de les finestres trencats. “Els soldats russos es van instal·lar aquí i van fer fora els veïns”, explica una parella alemanya, a qui la invasió va agafar de vacances a Ucraïna, on havien vingut a veure la seva neta. Es diuen Tania i Peter Engbart, i se'ls veu demacrats. Han passat cinc setmanes tancats en un soterrani amb tres veïns més. Els russos no els van matar però tampoc no els van permetre sortir per ser evacuats.
En una de les cases on es van instal·lar els militars russos, hi ha tres sofàs llit oberts. Se'n dedueix que eren uns quants els soldats que hi dormien. La taula de la cuina està plena de copes i gots bruts, i ampolles de xampany i de tot tipus de licors. Sembla que regaven la guerra amb alcohol.
Aquest diumenge a les vuit del vespre les sirenes antiaèries han tornat a sonar a Kíiv, i altra vegada a les deu de la nit. Els soldats russos s'han retirat d'Irpín, Butxa i altres localitats del voltant de la capital, però l'amenaça no s'ha esvaït.