Ciberatac xinès contra els Estats Units
L’FBI creu que uns ‘hackers’ xinesos van accedir a les dades de quatre milions de funcionaris
WashingtonUn ciberatac sense precedents. Els Estats Units van anunciar dijous a la nit que uns pirates informàtics havien accedit a dades de quatre milions de treballadors i excol·laboradors del govern federal. L’atac, segons funcionaris i investigadors nord-americans, l’haurien perpetrat uns hackers xinesos.
Aquesta incursió, que es va produir el desembre passat però no es va descobrir fins a l’abril, tenia com a objectiu els números de la Seguretat Social i altra informació personal de funcionaris nord-americans. No queda clar si els fins de l’atac eren comercials o d’espionatge, ni tampoc si els pirates informàtics treballaven per lliure o per al govern xinès.
El portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, va evitar ahir assenyalar possibles culpables en la seva roda de premsa diària. Earnest va assegurar que l’FBI està investigant l’atac i que el govern d’Obama es pren “molt seriosament” les amenaces cibernètiques.
La Xina rebutja les acusacions
Malgrat que els Estats Units no van denunciar la Xina oficialment, algunes persones pròximes a la investigació van explicar als mitjans nord-americans que el ciberatac contra el govern federal té lligams xinesos. Per això, davant d’aquestes insinuacions, Pequín va rebutjar qualsevol implicació en la incursió cibernètica i va titllar d’“irresponsables” les acusacions.
El govern xinès espera que Washington sigui “menys suspicaç i deixi de fer denúncies no comprovades”, va assegurar el portaveu del ministeri d’Exteriors del gegant asiàtic. “Voldríem que mostrés més confiança i cooperés més”, va afegir.
Si finalment queda provada una implicació xinesa en el ciberatac, seria el tercer de gran escala amb lligams estrangers contra els sistemes informàtics de l’administració nord-americana en un any. L’octubre passat, uns hackers pagats presumptament pel govern de Rússia van accedir a informació classificada de la Casa Blanca i el departament d’Estat.
L’Oficina de Gestió de Personal del govern dels EUA, la principal afectada per l’atac, va informar que enviarà avisos a gairebé quatre milions de persones “per alertar-les que la seva informació s’ha pogut veure compromesa”. També ha advertit a les víctimes potencials que vigilin a l’hora de gestionar els seus comptes bancaris o a l’hora de manipular les seves dades personals.
Reforma de la NSA
La denúncia del ciberatac dels Estats Units ha coincidit amb el debat sobre els límits de l’espionatge de l’Agència de Seguretat Nacional (NSA) i en un augment, en els últims anys, dels atacs cibernètics.
La notícia també va arribar l’endemà d’unes últimes filtracions de l’extècnic de la CIA Edward Snowden que van revelar que el govern de Barack Obama va estendre de manera secreta un dels programes de vigilància de la NSA per perseguir hackers connectats amb governs estrangers.
La Casa Blanca va demanar ahir al Congrés noves mesures per enfortir els sistemes de seguretat del govern i combatre les amenaces cibernètiques. A més, també va informar que el govern ha accelerat la implementació d’un programa amb mecanismes de defensa informàtica, conegut com a Einstein 3, per prevenir o detectar de manera més ràpida els ciberatacs. S’espera completar l’aplicació del programa l’any que ve, en lloc del 2018.