Internacional28/03/2019

El chavisme inhabilita Juan Guaidó durant 15 anys per a càrrec públic

La Sindicatura de Comptes l'acusa d'ocultar patrimoni i rebre diners de l'estranger

Ara
i Ara

BarcelonaL'estira-i-arronsa entre el chavisme i Juan Guaidó ha fet un nou pas aquest dijous en un intent d'apartar de la política l'autoproclamat president de Veneçuela. La Contraloría General de Veneçuela, organisme públic que fiscalitza els béns públics i equiparable a la Sindicatura de Comptes, ha anunciat la inhabilitació de Guaidó per a l'exercici de càrrecs públics durant 15 anys. En aquest sentit, quedaria fora de joc en unes hipotètiques eleccions i no podria presentar-se com a candidat.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El cap de la Contraloría, Elvis Amoroso, ha justificat la inhabilitació per la "sospita" que Guaidó, reconegut per mig centenar de països com a president interí, ha "ocultat o falsejat" algunes de les dades que ha aportat en l'obligatòria declaració jurada de patrimoni. En una intervenció a la cadena de televisió pública, Amoroso ha acusat el crític d'haver rebut fons "d'instàncies internacionals i nacionals sense justificar" i ha insistit que aquestes relacions amb estrangers ha "perjudicat" els interessos veneçolans.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, el chavista ha subratllat que Guaidó ha gastat més de 153.000 euros en "91 viatges a l'exterior sense autorització que no pot justificar amb el seu sou" com a president de l'Assemblea Nacional.

La resposta de Guaidó

A Guaidó la nova mesura l'ha enxampat en un dels mítings amb què recorre el país i s'ha defensat fent de l'acusació una virtut en contraposar que mentre els chavistes s'han quedat sense aliats a l'exterior, a ell el reconeixen i el reben líders estrangers. El dissident ha subratllat, a més, la falta de legitimitat democràtica d'Amorosos perquè la figura del síndic es designa des de l'Assemblea Nacional, però en aquest cas ha sigut el Parlament alternatiu chavista el que l'ha triat.

Cargando
No hay anuncios

El 29 de gener el Tribunal Suprem li va prohibir la sortida del país fins que no es resolgués una investigació, però Guaidó va creuar la frontera cap a Colòmbia per controlar l'arribada dels aliments i medicaments que els Estats Units li enviaven per ajudar a mitigar la crisi humanitària per la falta de productes bàsics. Després d'una petita gira per la regió, Guaidó va tornar a Caracas en mig de grans mostres de suport i sense que el chavisme actués contra seu.

La crisi elèctrica

Però l'últim cop que ha rebut Guaidó ha sigut la detenció del seu estret col·laborador Roberto Marrero enmig d'una altra crisi, la que han causat les grans apagades a Veneçuela i que han sumit en el caos per la falta de subministrament durant hores i fins i tot dies. L'últim episodi sense servei elèctric és d'aquesta mateixa setmana i 48 hores després encara hi ha zones del país que han de tirar d'espelmes.

Cargando
No hay anuncios

Arran dels talls de llum, Guaidó ha tornat a cridar a la mobilització i per dissabte ha convocat manifestacions a Caracas perquè responsabilitza de la crisi elèctrica al govern per no haver invertit en infraestructures. Per al chavisme, en canvi, la dreta veneçolana, és a dir Guaidó, i els Estats Units estan al darrere del que consideren "atacs" per debilitar el règim.