Toc d'atenció a Europa: més confinaments davant la virulència de les noves variants

El Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties demana no confiar-se a partir de la primavera per evitar un "augment significatiu" de contagis i morts

Control de Mossos al nus de la Trinitat pel confinament perimetral
3 min

Brussel·lesCompte amb confiar-se aquesta primavera. Aquest és el missatge, amb un to contundent, que envia aquest dilluns el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC, en les sigles en anglès) en el seu últim informe de la situació de risc. L'agència europea ja va declarar l'alerta màxima al gener davant les noves variants de coronavirus i manté l'alarma malgrat que la campanya de vacunació avança. "Si no continuen o fins i tot es reforcen les mesures de confinament, es preveu un augment significatiu de contagis i defuncions els pròxims mesos", ha dit la directora de l'agència europea, Andrea Ammon, a través d'un comunicat.

L'informe se centra especialment en l'expansió de les mutacions detectades al Regne Unit, Sud-àfrica i el Brasil. "La proporció de casos de la variant britànica ha augmentat al llarg de les últimes setmanes i ara és molt elevada en alguns països europeus, cosa que indica que la transmissió continua en molts països europeus, si no en tots", remarca. Per exemple, en les últimes setmanes el 27% dels contagis a Dinamarca corresponen a aquesta variant, el 13% a França, el 75% a Irlanda i el 45% a Portugal. A Espanya, la incidència varia molt en funció de les regions, amb proporcions que van des del 0,4% fins al 53%. Les altres dues mutacions s'han detectat per ara de manera molt puntual en països com Bèlgica, França, Espanya i Itàlia, però l'ECDC està en alerta per la seva virulència i davant la possibilitat que les vacunes que ha costat un any desenvolupar i distribuir no siguin efectives, com ja indiquen alguns estudis.

L'agència europea mostra una especial preocupació per la "fatiga pandèmica" que ha eclosionat en forma de protestes anticonfinament a diversos punts d'Europa, com els Països Baixos. "Indica que algunes parts de la població han arribat al seu límit de tolerància a l'hora de complir les mesures" , diu l'ECDC. No hi ha ajudat que no s'hagin complert les "elevades expectatives" dipositades en una campanya de vacunació que ha arrencat amb mal peu a Europa, com va admetre la mateixa presidenta de la Comissió Europea. Per això, demana als governs que gestionin la desmotivació de la població de manera urgent i, sobretot, que es "gestionin correctament les expectatives" davant les possibilitats d'alleugerir restriccions amb l'arribada de la primavera.

La por d'aquest organisme europeu és que l'expansió i més gran virulència de les noves variants siguin més fortes que la capacitat d'immunització de les vacunes i l'augment de les temperatures. "Encara que la vacunació mitigarà l'efecte de les noves variants, i es pot reduir potencialment la transmissió durant els mesos d'estiu, alleugerir les mesures de manera prematura comportarà un ràpid increment de la incidència, els casos severs i la mortalitat", rebla l'informe, que no exclou la possibilitat que, a més, hi hagi nous problemes en la distribució i administració de les vacunes.

Per tot això, l'ECDC demana obertament no aixecar confinaments, sinó endurir-los, i reitera la necessitat d'evitar els viatges no essencials. Per aturar l'expansió de les noves variants recomana que en els casos que hi hagi mobilitat s'imposin quarantenes de 14 dies als viatgers a més de testos previs o a l'arribada. A tots els països de la UE menys a Romania i Eslovènia és obligatòria una prova PCR abans d'entrar el país o hores abans de l'arribada, i també són una gran majoria els que apliquen quarantenes.

El desgast econòmic

Ara bé, les economies europees s'estan ressentint amb força de totes aquestes mesures de confinament que l'ECDC demana allargar, i l'expectativa de les persones que s'estan quedant a l'atur o les empreses que estan fent fallida és poder començar a reobrir en la segona meitat de l'any. I en països com Grècia, Espanya o Itàlia la mobilitat és clau en la temporada d'estiu perquè les seves economies són altament dependents del turisme.

Per això, el govern grec va posar sobre la taula l'opció de crear un passaport de vacunació que faciliti els viatges de les persones ja immunitzades. El debat està en marxa però les institucions europees, l'Organització Mundial de la Salut i el mateix ECDC hi posen límits clars: ha de ser un certificat mèdic informatiu sobre el tipus de vacuna i les dosis administrades, però no un passaport. No es pot garantir encara que una persona immunitzada no transmeti el virus.

stats