Centenars de soldats russos morts s'amunteguen en vagons refrigerats ucraïnesos
Kíiv identifica els cossos i els custodia a l'espera de poder-los retornar al seu país
BarcelonaLes tropes russes es van retirar de Khàrkiv, la segona ciutat d'Ucraïna, a l'est del país, fa prop de dues setmanes. Els bombardejos van ser incessants, però la defensa ucraïnesa va mantenir el control de la ciutat i va aconseguir repel·lir els atacs i fer retrocedir l'exèrcit rus. Darrere seu va quedar la destrucció dels barris, els tancs fulminats i els cossos dels soldats atacants abandonats.
Trens de morts
El cap del servei de ferrocarrils ucraïnesos, Oleksandr Kamixin, va fer públic un vídeo on mostrava com les forces del seu país i voluntaris dels pobles desenterren els cossos d'entre la runa i comproven i recopilen qualsevol element que pugui fer servei per identificar-los, des de mostres d'ADN fins a tatuatges. La intenció final: entregar-los a Rússia a canvi de presoners de guerra ucraïnesos. Mentre no arriben aquests acords, però, guarden els cadàvers en vagons de tren refrigerats.
Volodímir Liamzin, cap de la cooperació civil-militar d'Ucraïna, ha dit que el país actua d'acord amb el dret internacional i que, segons les lleis, "un cop passi la fase activa del conflicte, cada part ha de retornar els cossos dels soldats morts a l'altra". Liamzin va explicar que hi ha diversos trens refrigerats escampats per Ucraïna. Als afores de Kíiv, un d'aquests trens custodia diversos centenars de soldats morts. "La majoria els van portar de la regió de Kíiv, d'altres venen de Txerníhiv o d'altres regions", explicava. Setmanes després que els russos desistissin d'entrar a Kíiv i es retiressin cap a l'est, els veïns continuen descobrint cossos que les columnes van deixar enrere.
Xifres que ballen
Ucraïna assegura que, en tres mesos de guerra, Rússia ha perdut prop de 30.000 soldats, i que, d'aquests, més de 7.000 són als dipòsits de cadàvers sense que ningú els reclami. I malgrat les reiterades propostes per part d'Ucraïna a Rússia per retornar-los, les bosses blanques amb les restes dels soldats s'amunteguen.
El Kremlin no està gaire interessat a recuperar els cossos perquè suposaria reconèixer que les baixes són molt més nombroses del que ha admès fins ara. Evita així, per una banda, les compensacions que li puguin reclamar les famílies dels soldats morts, i per l'altra, que se li giri en contra l'opinió pública si es fa evident que "l'operació especial" està causant tantes baixes a les seves files.
L'última dada oficial és de finals de març, en què el Kremlin va parlar de 1.351 morts. Els serveis d'intel·ligència britànics, que emeten informes diaris del transcurs de la guerra, han dit aquesta setmana que les baixes de les tropes russes en aquests tres mesos igualen les que va tenir l'exèrcit soviètic en nou anys de combats a l'Afganistan, és a dir, unes 15.000.
"Que les famílies puguin saber que han perdut els seus fills"
Ja des del març, poques setmanes després de l'inici de la invasió, Ucraïna va fer públic que està fent servir tecnologia de reconeixement facial per identificar les víctimes i buscar el rastre fins a les seves famílies a Rússia i informar-les de les morts. El viceprimer ministre ucraïnès, Mikhailo Fédorov, que també lidera el ministeri de Transformació Digital, va explicar que fan servir el programari de la novaiorquesa Clearview AI, que compara les fotografies amb cares d'imatges disponibles a les xarxes socials i busca coincidències. Fédorov va detallar a Reuters que ho fan com a "cortesia per a les mares d'aquests soldats" perquè les famílies puguin "almenys, saber que han perdut els seus fills i donar-los l'oportunitat de venir a recuperar els cossos".