Ni caviar, ni diamants, ni bosses de pell: la UE prohibeix vendre productes de luxe als russos rics

També s'impediran les importacions d'acer rus i les noves inversions al sector energètic del país de Putin

LUXE I MASSES  La despesa de turistes russos i xinesos és la que més creix. Compren més en botigues de luxe, però les de roba de carrer també se'n beneficien.
3 min

Brussel·lesEls oligarques i els russos més rics acostumats a gaudir dels béns de luxe de la Unió Europea no podran comprar-ne més a partir d'ara. Productes com el caviar, els abrics, les bosses de pell, les trufes, els cavalls, els diamants o l'electrònica amb segell europeu els queden vetats com una de les diverses mesures de càstig adoptades per la Unió Europea en el quart paquet de sancions aprovat en coordinació amb Occident. Després d'abordar un gruix significatiu del front financer i apuntar directament centenars de polítics i oligarques, ara la Unió posa a la diana el comerç de béns de luxe, la indústria militar del Kremlin i un petit segment del negoci energètic rus.

Aquest nou paquet arriba el mateix dia que diversos socis de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) han decidit retirar als productes i els serveis de Rússia el tracte favorable que rebien fins ara, una decisió similar a la que van prendre els Estats Units de Joe Biden la setmana passada. Juntament amb la UE, han aplicat aquesta mesura Albània, Austràlia, Islàndia, la República de Corea, Moldàvia, Montenegro, Nova Zelanda, Macedònia del Nord i Noruega. A la pràctica, impedeix que Rússia tingui els avantatges comercials de ser un membre de l'OMC i "aprofundeix en l'estatus de paria de Rússia als ulls de la comunitat internacional", diu el comunicat de la Comissió.

Però de manera més concreta a partir d'ara quedarà prohibida la importació de diversos productes siderúrgics (tubs, filferros o làmines, per exemple) provinents de Rússia, unes vendes que suposen 3.300 milions d'euros anuals d'ingressos per a l'economia russa i que la UE preveu comprar a altres proveïdors per mitigar l'impacte de la represàlia en cadenes de subministrament o altres sectors, per exemple. En aquest sentit, segons fonts europees es tracta del 24% de les exportacions d'acer russes.

En el sector de les exportacions de luxe, qui deixarà d'ingressar una quantitat important de diners (uns 3.500 milions d'euros l'any) és Europa, que quedarà privada de vendre a ciutadans russos una àmplia varietat de productes llistats: des de caviar, vins i licors, passant pel tabac, bosses i abrics de pell, roba i sabates, estores, perles i pedres precioses, aparells electrònics per a ús domèstic, cotxes d'alta gama, rellotges, instruments musicals, equipaments per a golf o esquí i fins i tot pilotes de teni. En funció del producte hi ha diferents llindars, però de manera general quedaran prohibides les vendes superiors a 300 euros. Segons fonts europees és cert que suposa un impacte negatiu directe per a l'economia europea, però l'objectiu és privar els russos rics i més ben connectats de gaudir de l'estil de vida que els proporciona el lliure accés al mercat europeu.

Abramòvitx, a la llista negra

Parlant de russos rics, aquest també és el paquet de sancions que finalment inclou l'oligarca Roman Abramovitx, propietari del club de futbol Chelsea. Queda a la llista negra amb tots els seus actius congelats juntament amb 60 nous oligarques i entitats empresarials vinculades al Kremlin. També empreses directament lligades a l'activitat defensiva i militar, ja sigui per la via logística o de material. Se sancionen també entitats responsables de la campanya de desinformació del Kremlin. En l'àmbit financer, també es prohibirà a les agències de qualificació de la UE valorar Rússia i les seves empreses, cosa que té l'objectiu de dificultar la recuperació econòmica del país.

Però el gran problema continua sent el sector energètic, principal font d'ingressos de Rússia i principal forat per on s'escapen diners des de la UE fins a Moscou. Europa no ha deixat de comprar petroli i gas rus malgrat una relació comercial dependent que mou milers de milions d'euros cada dia. I en aquest nou paquet tampoc es mou fitxa en aquesta direcció, sinó que s'ataca el sector energètic al mínim. Queden prohibides les noves inversions europees al sector, amb l'excepció de la nuclear i les transaccions amb la filial petrolera de Gazprom Gazpromneft, pero es respecte el transport de gas i petroli rus a la UE.

stats