ELECCIONS ALS ESTATS UNITS
Internacional03/02/2016

Els ‘caucus’ d’Iowa constaten el malestar del país amb les elits

L’ultraconservador Cruz supera el fenomen Trump i Sanders obté un empat virtual contra Clinton

Núria Ferragutcasas

Clive (iowa)Ni Donald Trump és invencible ni Hillary Clinton és inevitable. Els caucus d’Iowa han deixat clar que res està dat i beneït, i que, per tant, les primàries per elegir els candidats a la presidència dels Estats Units dels dos partits seran llargues i disputades.

Inscriu-te a la newsletter L'edat de Biden... i la de TrumpEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els resultats electorals de dilluns a la nit en aquest estat agrícola de l’Oest Mitjà també van constatar el malestar d’una majoria de nord-americans amb les elits polítiques. Tant republicans com demòcrates van impulsar candidats ideològics i rebels amb l’ statu quo.

Cargando
No hay anuncios

El senador de Texas, Ted Cruz, fill del moviment ultraconservador Tea Party, va obtenir una victòria contra pronòstic contra el fenomen Donald Trump -un altre candidat considerat outsider - als caucus republicans. I el senador autoproclamat socialista Bernie Sanders va esgarrapar un empat virtual davant la favorita de la cursa demòcrata, Hillary Clinton.

Votants descontents

Cargando
No hay anuncios

Una gran part dels nord-americans estan descontents amb la situació del país, cansats d’un sistema econòmic que creuen que no els afavoreix i frustrats amb una classe política que consideren inepta i, fins i tot, corrupta. Aquests sentiments, que graviten per tot el país, expliquen la força de candidats com Sanders, un polític progressista veterà que llança apassionats atacs contra Wall Street i els grups d’interès, o de Ted Cruz, un senador rebel que lluita per limitar el govern i defensar els valors conservadors.

Tant Sanders com Cruz han capitalitzat el malestar de molts votants i, des de les idees, han sabut esperonar les bases. “Iowa ha començat una revolució política”, va dir el senador de Vermont després de confirmar el seu bon resultat davant Clinton als caucus. “Això és un moviment -va assegurar, per la seva banda, Cruz-. Aquesta nit és una victòria de tots els americans que han vist com els polítics de carrera de Washington dels dos partits es neguen a escoltar i, molt sovint, no poden mantenir els seus compromisos amb el poble”.

Cargando
No hay anuncios

Iowa ja ha parlat, i ara caldrà veure els pròxims mesos si els 49 estats restants també castiguen l’establishment polític. Els candidats presidencials i les seves campanyes es van traslladar ahir a Nou Hampshire, segon estat a votar, que celebrarà les primeres primàries.

El sistema de primàries, a diferència dels caucus, és una elecció tradicional i sol afavorir candidats més moderats. Aquest any, però, podríem veure excepcions. I el petit estat de Nova Anglaterra, a la regió nord-est del país, en serà una. Els sondejos pronostiquen una victòria de Sanders i de Trump.

Cargando
No hay anuncios

El fenomen d’aquesta campanya, l’excèntrica candidatura del magnat immobiliari novaiorquès, va quedar tocat a Iowa. Però espera recuperar l’impuls i la força dels últims mesos -el que es coneix com a momentum en l’argot polític nord-americà- amb un triomf en aquest estat.

Cares llargues dels ‘trumpeters’

Cargando
No hay anuncios

Un Trump molt diferent, gens fanfarró i sense la seva habitual llengua viperina, es va mostrar “honrat” d’haver obtingut el segon lloc en els caucus. El seu discurs va ser molt breu i va acabar amb una promesa als seus seguidors: “Tornaré moltes vegades. De fet, crec que em compraré una granja a Iowa”.

L’ambient a l’hotel de West Des Moines on el multimilionari va celebrar la seva festa de fi de campanya va decaure ràpid a mesura que els televisors situats als racons de la gran sala escopien els resultats. Les cares dels trumpeters, com anomenen alguns els seguidors de Trump, eren llargues. Cruz havia obtingut un sòlid triomf.

Cargando
No hay anuncios

“Estic molt trista, el meu marit i jo ens vam esforçar molt des del primer dia per aconseguir una victòria de Trump a Iowa”, explicava Laura Hannam, una de les partidàries del magnat novaiorquès, sense treure els ulls de la pantalla. Un alegre senador de Florida, Marco Rubio, havia començat el seu discurs.

El seu tercer lloc tenia gust de victòria. Aquest fill d’immigrants cubans va obtenir un 23% dels vots, un punt menys que Trump i a quatre de Cruz. El procés de les primàries és sobretot un joc d’expectatives. Si un candidat obté més bons resultats del que s’esperava, la seva campanya s’enforteix i pot guanyar l’impuls necessari per convertir-se en favorit. En canvi, les conseqüències poden ser fatals si són pitjors.

Cargando
No hay anuncios

Rubio es reforça, Clinton pateix

Rubio espera ara millorar el seu suport a Nou Hampshire. I es perfila com el candidat de les elits, per davant de l’exgovernador de Florida, Jeb Bush -vist en el seu dia com el favorit de la cursa republicana-, i els governadors de Nova Jersey i Ohio, Chris Christie i John Kasich.

Cargando
No hay anuncios

El jove senador, que alguns han qualificat com l’Obama conservador, deia aquests dies entre els pobles d’Iowa que entenia la frustració dels seus conciutadans, però els instava a mirar el futur amb confiança. Des de l’inici, el missatge de Rubio ha sigut més moderat i optimista que el dels seus principals rivals, Cruz i Trump.

La cursa republicana, doncs, es pot convertir en les pròximes setmanes en una batalla de tres candidats amb estratègies diferents que es podria allargar fins a la convenció del partit del juliol. Alguns republicans temen que s’hi arribi sense un candidat clar.

Aquesta situació és poc plausible al bàndol demòcrata. Malgrat la bona campanya de Sanders, Clinton continua sent la favorita per aconseguir la nominació del partit. L’exsecretària d’Estat dels EUA perdrà molt probablement a Nou Hampshire -un estat que coneix bé el senador de Vermont-, però ho té tot de cara per guanyar les primàries dels pròxims estats, com Carolina del Sud, gràcies al gran suport que té entre les minories.

Malgrat tot, la campanya de Clinton no pot ignorar l’entusiasme que genera Sanders entre les bases demòcrates i haurà de replantejar la seva campanya. La seva experiència política en un any de malestar contra la classe dirigent no la beneficia prou. I el seu pragmatisme contra la il·lusió de Sanders ven.