RECULL DE PREMSA
Internacional29/09/2017

El referèndum, Puigdemont i el Piuet, protagonistes al 'New York Times'

El diari nord-americà ha entrevistat el president dins la seva àmplia cobertura del Procés

Ara
i Ara

BarcelonaEl 'New York Times' ha dedicat aquest divendres tres espais clau del diari al procés independentista català: la foto de portada en paper, el primer lloc al brífing (resum del més destacat del dia) i un espai preeminent a la seva web. Els protagonistes: el referèndum, els manifestants independentistes, el president Carles Puigdemont... i el Piuet.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A l'edició internacional del diari, que es ven a més de 160 països d'arreu del món, el 'New York Times' ha publicat una fotografia d'una manifestant independentista, d'esquena i amb l'estelada al coll, observant un cartell del Piuet penjat a la façana de la Universitat de Barcelona. La instantània acompanya un article del corresponsal del diari, Raphael Minder, des de Arenys de Munt titulat "Espanya es mou per aturar el vot per la separació catalana".

Cargando
No hay anuncios

L'article, que ocupa tota una columna a la portada i continua a la pàgina 6 del diari, descriu com "Madrid augmenta les tàctiques en el que els crítics anomenen «una regressió democràtica»". El text indica que "el 2014, l'última vegada que Catalunya va votar per la independència, [la consulta] també va ser declarada il·legal pel Tribunal Constitucional espanyol. Però funcionaris catalans van descriure aquest vot com una «papereta de fireta», i el govern de Madrid i la policia no ho van impedir". "Aquesta vegada -continua l'article- en detriment de la creixent seriositat del referèndum català, que el govern regional diu que ara serà vinculant, Madrid està prenent una tàctica molt més agressiva".

Puigdemont al 'New York Times'

El corresponsal Raphael Minder també és fa ressò de les declaracions del president de la Generalitat, que considera l'actual situació "la pitjor regressió democràtica des de la mort de Franco". Precisament, un dels continguts més destacats a la web del 'New York Times' entre dijous i divendres, i lectura recomanada al brífing d'aquest 29 de setembre, és una entrevista de Minder a Carles Puigdemont.

Cargando
No hay anuncios

Al text, que pot llegir-se a l'edició digital del diari, el corresponsal fa un perfil del president, a qui descriu com "un experiodista, amb un tall de cabells a l'estil dels Beatles, que ja demanava la separació d'Espanya als carrers de Barcelona a principis dels 80, quan el secessionisme era un moviment marginal a Catalunya". Per a Minder, Puigdemont és "un líder 'accidental' de convicció indestructible" i un "decidit defensor que Catalunya -pròspera i diferent en cultura, història i llengua- ha de ser independent".

El president de la Generalitat desvela al 'New York Times' que "està decidit a fer que els catalans votin diumenge" i que "marxarà de Barcelona, i possiblement de la política, tan aviat com es garanteixi la independència, per «recuperar una certa normalitat perduda»". L'entrevista també reflecteix algunes reflexions del president sobre l'actitud de l'executiu espanyol: "Amb Rajoy hi ha un tema tabú, que és l'aspiració de Catalunya a decidir el seu futur. És molt irresponsable negar la realitat d'un problema per esbrinar si potser deixarà d'existir".

Cargando
No hay anuncios

Sobre el president espanyol, Puigdemont també diu a l'entrevista: "És bastant estrany que una persona amb la seva experiència arribi al final de la seva carrera sense haver intentat implicar-se en política", pel que fa al tema català. Puigdemont ha dit també a Minder: "Si el govern de Madrid hagués desplegat els mateixos esforços en política que amb el desplegament de policies, no hauríem arribat fins aquí".

Catalunya a la resta de la premsa internacional

'Le Monde'

Quan falten dos dies per al referèndum, el conflicte entre Catalunya i Espanya ha aparegut en multitud de mitjans internacionals, a més del 'New York Times'. El diari francès 'Le Monde' publica aquest divendres una anàlisi per comprendre el referèndum. El diari explica que el govern espanyol "ha prohibit aquest referèndum i ha multiplicat les amenaces de sancions i escorcolls" i que la consulta es portarà a terme en un "clima de tensió sense precedents entre els independentistes i el govern espanyol". Tot seguit el rotatiu francès procura respondre a algunes preguntes clau del Procés: com s'ha arribat a aquesta situació, quines competències té avui dia Catalunya, si el referèndum és legal, etc. El diari ha dedicat aquest divendres 4 peces més al conflicte català.

Cargando
No hay anuncios

'Wall Street Journal'

El 'Wall Street Journal', un dels principals diaris dels Estats Units i referència en l'àmbit econòmic mundial, també dedica la seva portada en paper al procés independentista. La fotografia principal, sota l'epígraf "Els catalans es manifesten en defensa del vot independentista", és per a una jove manifestant enarborant una estelada. A l'edició digital, tres peces de la secció d'Internacional i tres de la portada web són per al Procés. "Com és probable que sigui el vot per la independència de Catalunya?", es pregunta el mitjà en un article signat per Jon Sindreu.

Cargando
No hay anuncios

'Financial Times'

El 'Financial Times', per la seva banda, també dedica un espai a la portada en paper al referèndum de l'1 d'octubre, posant èmfasi en la situació dels Mossos d'Esquadra: "El referèndum de Catalunya posa la policia regional al centre d'un estira-i-arronsa polític". A l'edició digital, el diari dedica un article d'opinió al paper del Futbol Club Barcelona en el Procés. "Per què el Barça és una força tan important en el nacionalisme català", titula el diari, que considera el club "un substitut de l'estat que la població de Catalunya no té".

Cargando
No hay anuncios