Internacional19/01/2014

"Per què els catalans independentistes envegen Escòcia?": la BBC recorre Catalunya cercant respostes

"Espanya no és el Regne Unit i Catalunya no és Escòcia", destaca el periodista Allan Llittle, de la cadena britànica, remarcant la posició de Madrid i Londres amb la consulta i la diferència en l'aportació a les arques de l'estat

Ara
i Ara

Barcelona"Per què els catalans independentistes envegen Escòcia?". La cadena britànica BBC s'ha proposat respondre a aquesta pregunta en un reportatge publicat a la seva web que inclou una entrevista de sis minuts amb el president de la Generalitat, Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La cadena britànica té previst emetre les pròximes hores tant aquesta entrevista com també diferents reportatges sobre Catalunya a través dels seus diferents canals.

Cargando
No hay anuncios

Primera parada: Sant Pere de Torelló

El periodista Allan Little se n'ha anat fins a Sant Pere de Torelló, "als peus dels Pirineus", per entendre com és que es va convertir en el primer poble a declarar-se territori català lliure. "La bandera vermella-blava-daurada del moviment [l'estelada] penja de tot arreu als carrers: balcons, finestres, terrats...", destaca. "La bandera també s'erigeix a l'Ajuntament, on van decidir pagar els impostos locals a la capital catalana, Barcelona, en lloc de pagar-los directament a Madrid –afegeix–. És una rebuig simbòlic a l'herència espanyola de la ciutat en favor d'una identitat nacional catalana".

Cargando
No hay anuncios

El reportatge destaca que hi ha hagut un augment "espectacular" de l'independentisme català els últims anys i que els catalans, en part, "envegen" el camí que ha pres Escòcia.

"Però Espanya no és el Regne Unit i Catalunya no és Escòcia", puntualitza Little. "Escòcia i Catalunya tenen una quantitat similar de ciutadans, però Escòcia només paga un 8% d'impostos al Regne Unit (sense tenir en compte el petroli i el gas), mentre que Catalunya és la regió més rica i productiva d'Espanya", afegeix.

Cargando
No hay anuncios

La diferència entre l'SNP i CiU

La BBC considera que hi ha una altra gran diferència: a Escòcia es calcula que el suport a la independència és només d'un 30%, mentre que a Catalunya superaria el 50%. I una clara majoria de tres quarts, segons les últimes enquestes, vol votar la seva relació amb Espanya, destaca Llitte.

Cargando
No hay anuncios

Les amenaces de Madrid

El diputat del PP al Parlament Fernando Sánchez Costa avisa que el seu partit podria arribar a "suspendre l'autonomia de Catalunya. La nostra Constitució democràtica ens dóna les eines".

Cargando
No hay anuncios

Comparació amb Irlanda del Nord

Sánchez Costa compara la possible situació catalana amb la d'Irlanda del Nord. "Fa pocs anys va passar una cosa similar [a Belfast]. Es van retirar de forma temporal algunes de les competències. Això podria passar a Catalunya", adverteix el diputat.

Cargando
No hay anuncios

I si Madrid bloqueja el referèndum?

"Llavors convocarem eleccions anticipades, per al 2016 com a molt tard, i aquestes eleccions es convertiran en un referèndum per la independència –explica Mas–. No pots dir al poble de Catalunya que no té dret a votar. No pots parar un moviment democràtic i pacífic com aquest".