Els Cascos Blancs sirians reben el premi Nobel alternatiu
L'activista russa Svetlana Gannushkina també ha sigut guardonada amb un dels Right Livelihood Awards
BarcelonaL'ONG Defensa Civil Siriana, coneguda com els Cascos Blancs sirians, que ha salvat més de 60.000 vides entre les víctimes de bombardejos a Síria, va rebre ahir un dels anomenats premis Nobel alternatius. Els Right Livelihood Awards s’entreguen anualment a Estocolm per reconèixer "persones o entitats que proposen solucions visionàries i exemplars a les causes profundes dels problemes globals", diuen els organitzadors.
Enguany, han volgut premiar “l’excepcional valentia, sensibilitat i compromís humanitari” dels més de 3.000 voluntaris que conformen els Cascos Blancs sirians. L'ONG ha convertit mestres, sastres, venedors i altres ciutadans sirians atrapats per la guerra en personal entrenat per a la recerca i rescat de supervivents entre les runes, una pràctica que s’ha convertit en quotidiana a moltes ciutats sirianes en aquests cinc anys de guerra.
Convertits en herois diaris, la tasca d’aquests voluntaris ha atret l’atenció internacional cap a la situació de la població civil i la devastació provocada pels bombardejos amb barrils de pólvora del règium sirià. A més dels rescats, l’ONG col·labora en la reconstrucció de les infraestructures i forma la població sobre com actuar en cas d’atac aeri.
Des de 1980, s’entreguen cada any quatre d’aquest guardons, dotats amb 80.000 euros cadascun i amb la condició que els diners es destinin a prosseguir la tasca de la persona o fundació, sense que siguin una dotació personal.
Els altres tres premiats d'enguany són l'activista russa Svetlana Gannushkina, la feminista egípcia Mozn Hassan i la seva organització Nazra per als estudis feministes, i el diari independent líder a Turquia, 'Cumhuriyet'.
Svetlana Gannushkina, respectada defensora dels drets humans a Moscou, presideix l’organització de suport als refugiats Ajuda Ciutadana, que ofereix assessorament jurídic gratuït,, que ofereix suport jurídic gratuït, ajuda humanitària i educació a més de 50.000 migrants, refugiats i desplaçats interns a Rússia des del 1990.
La seva lluita pels immigrants ha evitat la deportació de milers d'immigrants des de Rússia a països del Caucas i l'Àsia central, on haurien sigut objecte de tortures i empresonament, i ha aconseguit també algunes reformes legislatives perquè més de dos milions de persones obtinguessin la ciutadania russa.
Per la seva banda, l'egípcia Mozn Hassan és també defensora dels drets humans i el 2007 va fundar l'organització Nazra per als estudis feministes, amb la qual lluita contra els abusos sexuals que han patit moltes dones al seu país i la violació dels drets de les dones. El diari 'Cumhuriyet' és un dels compromesos amb la llibertat de premsa a Turquia, una lluita que ha comportat fins i tot l'assassinat i empresonament de molts dels seus treballadors.