La Casa Blanca exculpa el policia blanc que va matar un jove negre a Ferguson

Un informe de Washington dóna suport a la versió de Darren Wilson, que va afirmar haver disparar repetidament contra la víctima guiat per la por. Un jurat ja va absoldre l'agent al novembre

La no imputació del policia també ha desencadenat protestes a Washington. CHIP SOMODEVILLA/ GETTY IMAGES
Efe
05/03/2015
3 min

WashingtonEl departament de Justícia dels Estats Units ha exculpat aquest dijous a Darren Wilson, el policia blanc que l'agost passat va matar el jove afroamericà Michael Brown Ferguson (Missouri), en considerar que l'agent no va violar els drets civils quan va disparar al jove, que anava desarmat. Segons un informe del Departament de Justícia, els fiscals no han trobat que les accions de Wilson, que va disparar contra Brown, de 19 anys, quan aquest anava desarmat, constituïssin motiu per incriminar per la llei de drets civils. "No hi ha proves en què els fiscals puguin confiar per negar la creença subjectiva declarada per Wilson que temia per la seva seguretat", assenyala l'informe, que dóna suport a la versió de l'agent, que va afirmar que va actuar guiat per la por quan va disparar repetidament contra el jove.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, el Departament de Justícia posa fi al cas sobre la presumpta violació dels drets civils de Brown, obert després que el passat 24 de novembre un gran jurat decidís també no imputar a l'agent. Després d'aquesta decisió, milers de persones van sortir als carrers a tot el país i Ferguson va reviure els disturbis racials que durant dues setmanes van seguir a la mort de Brown, el 9 d'agost. Un amic que acompanyava el jove quan es van produir els fets havia afirmat que Brown en cap moment va agredir l'agent i que, de fet, va aixecar les mans per mostrar que anava desarmat.

La investigació de la Justícia conclou que Brown es va acostar al cotxe patrulla i va protagonitzar un forcejament amb l'agent, encara que el Departament no ha pogut corroborar que Brown tractés d'aconseguir l'arma que portava l'agent, com va afirmar Wilson. Una de les raons que va motivar la decisió de la Justícia és que l'autòpsia no va revelar trets a l'esquena de Brown, de manera que les declaracions dels testimonis que afirmaven que es va produir un atac per darrere queden "inconsistents" per al departament. Segons l'informe, Brown es va allunyar una mica més de 50 metres de Wilson per després donar-se la volta i tornar sobre l'agent, que en aquell moment li va disparar.

Una vegada que el gran jurat decidís no presentar càrrecs per homicidi contra Wilson, el departament de Justícia va informar que continuaria les seves investigacions per determinar si l'agent es va guiar per prejudicis racials quan va disparar contra el jove.

El 93% de detencions a Ferguson són de ciutadans afroamericans

Tot i l'exculpació de l'agent, el departament de Justícia ha presentat les conclusions d'un altre informe aquest dijous, en el qual acusa la policia de Ferguson de discriminació racial i destaca la detencions sense motiu aparent i ús excessiu de la força contra la comunitat afroamericana. "La investigació ha trobat una comunitat profundament polaritzada, i on la profunda desconfiança i l'hostilitat sovint caracteritzen les relacions entre la policia i els residents de l'àrea", ha explicat en un comunicat el fiscal general, Eric Holder.

Segons l'informe, en els últims dos anys els ciutadans afroamericans de Ferguson, que suposen el 67% de la població, van ser objecte del 85% de les detencions de trànsit, el 93% dels arrestos i el 88% dels casos en que la policia va emprar la força. El document es basa en la revisió de més de 35.000 documents de la policia de Ferguson entre 2012 i 2014.

El portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, ha considerat en la seva roda de premsa diària que la "tragèdia" de Ferguson ofereix l'oportunitat de "pensar com actuen els agents de policia i com fan complir la llei". L'exoneració de l'agent "no canvia el fet que el que ha passat a Ferguson és una tragèdia i, tot i que hi ha diferents visions sobre el que va passar, prenem la mort d'aquest jove com una tragèdia", ha destacat Earnest.

Aquesta setmana, el president dels EUA, Barack Obama, ha instat la policia a fer "canvis" per recuperar la confiança perduda entre les comunitats de minories, en rebre les recomanacions d'un grup de treball creat després dels disturbis de Ferguson.

stats