Internacional03/10/2019

La capitana del 'Sea-Watch', al Parlament Europeu: "On éreu quan necessitàvem ajuda?"

Carola Rackete reclama vies segures perquè els migrants puguin arribar a Europa

Cristina Mas
i Cristina Mas

This browser does not support the video element.

BarcelonaCarola Rackete, capitana del Sea-Watch, el vaixell de rescat humanitari de l'ONG alemanya homònima, ha parlat clar aquest dijous al Parlament Europeu. "Sense voler-ho vaig tenir molta atenció, moltes invitacions i premis de diversos països i institucions europees després d'haver entrat al port de Lampedusa. Però ¿on éreu quan estàvem demanant ajuda?", ha proclamat davant la comissió de llibertats civils de l'Eurocambra. La capitana ha recordat com al juliol es va trobar amb 53 nàufrags que havien rescatat al Mediterrani central i dels quals cap estat europeu es volia fer càrrec. "La imprescindible confiança entre la tripulació i els nàufrags començava a donar pas a la desesperació. Vam haver d'organitzar guàrdies nocturnes per evitar suïcidis. Temia per la seguretat de tothom i jo n'era la responsable. I l'única resposta que vaig tenir va ser que els portés a Trípoli". És a dir, a un estat fallit en guerra.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Va ser aleshores quan Rackete va decidir forçar el tancament de ports dictat per l'aleshores ministre de l'Interior d'Itàlia, l'ultradretà Matteo Salvini. "A Europa, el bressol dels drets, cap govern volia 53 migrants. Era vergonyós. Les institucions em van atacar. Em vaig quedar sola. Tots els països erigien muralles, com si el nostre vaixell estigués empestat", ha dit la capitana, que ha argumentat que la decisió d'entrar sense permís al port de Lampedusa "no va ser una provocació, sinó una necessitat".

Cargando
No hay anuncios

En el sisè aniversari del naufragi a l'illa italiana de Lampedusa, on van morir almenys 368 persones, la capitana lamentava que "en lloc de treballar per evitar més tragèdies, els governs europeus han externalitzat les seves responsabilitats i les deportacions i l'omissió de socors s'han convertit en una pràctica institucionalitzada". Rackete ha recordat que cal una resposta europea, que no passa només per la reforma del reglament de Dublín, que estableix que els migrants han de demanar asil al primer país pel qual arriben a territori comunitari, sinó que a més calen "vies segures perquè els migrants puguin arribar a Europa".

El discurs de la capitana s'ha acabat amb una ovació, tot i que alguns diputats ultradretans no s'han estat d'acusar-la de "portar violadors i terroristes a Europa", fins al punt que el president de la comissió, el socialista espanyol Juan Fernando López Aguilar, ha hagut de recordar que era la convidada de l'organisme. A la sessió també ha intervingut un capità dels guardacostes italians i el responsable de Frontex, l'agència europea de protecció de fronteres.