Internacional29/05/2018

Carlo Cottarelli, el paladí de l’austeritat

El nou primer ministre italià és el cinquè consecutiu que no ha estat elegit a les urnes

Soraya Melguizo

Roma“Em sembla més probable que em truquin de l’Inter per jugar al lloc d’Icardi”, responia fa només dos mesos Carlo Cottarelli a la pregunta sobre un possible encàrrec per ser primer ministre d’Itàlia. Per a sorpresa seva, diumenge l’economista exdirectiu del Fons Monetari Internacional (FMI) va rebre una trucada del Palau del Quirinal. Era a la seva residència de Milà corregint treballs dels seus alumnes de la Universitat Bocconi. Immediatament va comprar un bitllet i l’endemà es va presentar puntual a la trobada amb el president de la República, Sergio Mattarella. Serà el cinquè primer ministre italià consecutiu que no ha sigut elegit a les urnes en els últims set anys.

Inscriu-te a la newsletter L'edat de Biden... i la de TrumpEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Carlo Cottarelli (Cremona, 1954), casat i amb dos fills, va estudiar a la Universitat de Siena i es va especialitzar a la London School of Economics. Després de 25 anys treballant a l’FMI a Washington, sis a la Banca d’Itàlia, i una breu experiència a la petroliera italiana ENI, el 2013 va ser nomenat comissari per a la reducció de la despesa pública al govern d’Enrico Letta. En altres paraules: l’encarregat de passar la tisora per quadrar els comptes. Un encàrrec que va acabar un any més tard, amb l’arribada de Matteo Renzi al poder, amb el sabor agredolç de no haver pogut implementar al 100% les propostes que, segons els seus càlculs, haurien permès al país estalviar milions d’euros.

Cargando
No hay anuncios

A finals del 2014 va tornar a l’FMI com a director executiu. La seva experiència internacional i el seu brillant currículum l’han convertit en un reconegut analista de l’actual crisi. Des del 2017 és director de l’Observatori de Comptes Públics de la Universitat Catòlica de Milà. Des d’allà va criticar el programa de govern pactat per la Lliga i el Moviment 5 Estrelles perquè comportava “un augment del dèficit públic especialment elevat”. En canvi, ell proposava “reduir el deute públic per no ser esclaus dels mercats”.

En una entrevista recent advertia del risc per a l’economia italiana si la formació d’un govern s’estancava. “L’especulació pot perjudicar-nos en el futur, no per aquest retard o per un possible govern Lliga-M5E sinó perquè no tenir un executiu amb poders plens debilita la nostra veu a Europa”.