Internacional26/03/2021

Unes caricatures de Mahoma incendien una escola del nord d'Anglaterra

Un professor suspès i sota protecció policial després que de mostrar, presumptament, les imatges de 'Charlie Hebdo'

LondresLes caricatures del profeta Mahoma, tremendament ofensives per als fidels musulmans, han incendiat una escola del nord d'Anglaterra. En concret, la secundària Batley Grammar School, a Bradford, molt a la vora de Leeds, 305 quilòmetres al nord de Londres. Aquest dijous va transcendir que un professor d'educació religiosa va mostrar dilluns passat unes imatges de Mahoma que, presumptament, respondrien a les publicades fa sis anys pel setmanari satíric francès Charlie Hebdo que van desencadenar un atemptat jihadista que va acabar amb la vida de dotze persones, la majoria treballadors i col·laboradors del setmanari. Arran d'això, fins a un centenar de pares de l'escola es van congregar ahir a les portes del centre per protestar i exigir que el responsable fos acomiadat. D'acord amb algunes fonts, el professor hauria sigut objecte d'amenaces de mort.

Cargando
No hay anuncios

Un cop més, el respecte per tota mena de creences religioses, la llibertat d'expressió i la llibertat d'ensenyament a les aules han entrat en contradicció. Aquest divendres al matí, tot i els advertiments del ministeri d'Educació, les crides a la calma des de diferents sectors de la comunitat i la vigència de les lleis anticovid –que impedeixen les manifestacions–, s'han registrat més protestes al davant de l'escola.

El professor, de 29 anys, suspès i pendent d'una investigació del centre, ara està amagat i amb protecció policial, segons revelen aquest divendres diferents mitjans britànics.

Cargando
No hay anuncios

Molt més recent que el brutal atemptat contra la seu de Charlie Hebdo és l'igualment salvatge assassinat del professor francès Samuel Paty, que l'octubre de l'any passat va ser degollat per un jihadista després que mostrés suposadament també caricatures del profeta en una classe d'història als alumnes d'una escola de secundària de Conflans-Sainte-Honorine, a la perifèria nord-oest de París.

Fins a quin punt és certa la prohibició de les imatges?

D'acord amb els estudiosos de l'Alcorà, al llibre sagrat dels musulmans no hi ha cap prohibició específica ni explícita per difondre imatges d'Al·là o del profeta Mahoma, ja siguin tallades, pintades o dibuixades. No obstant això, el capítol 42, versicle 11, sí que diu: "[Al·là és] el creador del cel i de la terra... [No hi ha] res semblant a Ell". Això és entès pels musulmans com que Al·là no pot ser capturat en una imatge per mans humanes, tal és la seva bellesa i grandesa. Intentar-ho es veu com un insult. El mateix s'aplicaria a Mahoma. Al capítol 21, versos 52-54, de l'Alcorà, es diu: "[Abraham] va dir al seu pare i al seu poble: «Quines són aquestes imatges a l'adoració de les quals us heu adherit?» Van dir: «Hem trobat que els nostres pares les veneraven». Ell va dir: «Certament, vosaltres i els vostres pares heu caigut en un error manifest»". D’aquí ve la creença musulmana que les imatges poden donar lloc a la idolatria, és a dir, que una imatge, més que l’ésser diví que simbolitza, pot esdevenir objecte de culte i veneració.

Cargando
No hay anuncios

D'acord amb el director de l'escola, Gary Kibble, el professor ha demanat disculpes de manera "inequívoca". En una conferència de premsa, dijous Kibble també va demanar perdó "inequívocament per utilitzar un recurs totalment inadequat en una lliçó recent". El director va assegurar: "Estem revisant com avancem amb el suport de totes les comunitats representades a la nostra escola". D'acord amb les estadístiques oficials del ministeri d'Educació, la Batley Grammar School té gairebé 700 alumnes, tres quartes parts dels quals tenen arrels o són de les considerades minories. La ciutat de Bradford, on hi ha el centre, té gairebé el 25% de la població musulmana.

Guerra cultural entre extremistes

Sayeeda Warsi, membre de la Cambra dels Lords i expresidenta del Partit Conservador, ha assegurat aquest matí al programa Today de BBC Radio 4 que cal centrar-se en la "protecció dels infants". Warsi ha assegurat que havia parlat amb alumnes i pares en les últimes 24 hores i "és obvi que molts estudiants es van quedar angoixats a causa del que va passar". I ha afegit: "Es tracta de nens, de salvaguardar els nens i de garantir que l’escola, com hauria de fer-ho cada escola, torni a assegurar que tots els alumnes reben un aprenentatge en un entorn positiu i unificador. Malauradament, aquesta qüestió ha estat segrestada pels extremistes de les dues parts per crear una mena de guerra cultural. El que estem oblidant amb tot això són els nens i el seu aprenentatge".

Cargando
No hay anuncios

La protesta entre la comunitat musulmana s'ha fet sentit des de grups tolerants però igualment ofesos pel que ha passat, així com des de posicions més radicals, a les quals s'ha referit la baronessa Warsi. En aquest sentit, l'imam Mohammad Amin Pandor assegurava, després de reunir-se amb el director Kibble: "El que ha passat és totalment inacceptable i ens hem assegurat que [els responsables de l'escola] en siguin conscients".

Dijous a última hora Purpose of Life, una organització benèfica local, va identificar amb nom i cognom el professor a les xarxes socials. Mohammad Sajad Hussain, el fundador, ha adreçat una carta a l'escola en què assegura que els membres de la comunitat estaven "profundament ferits". I afegia: “[El del professor] és un comportament sàdic. Fins i tot les democràcies liberals tenen un límit en la llibertat d’expressió. No podem utilitzar l’expressió, la llibertat d’expressió, per ofendre la gent ".

Cargando
No hay anuncios

En un post de Facebook, Purpose of Life ha denunciat el professor per "mostrar deliberadament caricatures despectives del nostre estimat profeta Mahoma". D'acord amb aquesta versió dels fets, el professor "no va demanar disculpes ni va acceptar que hagués comés cap ofensa quan va ser criticat [en el seu comportament] pels pares".

Per la seva banda, Mohammed Shafiq, cap executiu de la Ramadhan Foundation, amb seu a Manchester, que treballa per la convivència pacífica de totes les comunitats, ha assegurat: "Esperàvem que el ministeri d'Educació i el govern demanessin calma. Però el que han fet ha sigut inflamar innecessàriament la situació ".

Cargando
No hay anuncios

Shafiq es referia a la crida que dijous a última hora va fer el responsable del departament, Gavin Williamson, perquè s'aturessin les protestes. En un comunitat, ha dit: "Mai no és acceptable amenaçar o intimidar els professors. Fomentem el diàleg entre pares i escoles quan hi hagi problemes. No obstant això, la naturalesa de la protesta que hem vist, incloses les amenaces i la violació de les restriccions del coronavirus, és totalment inacceptable i s'hi ha de posar fi". Sobre aquest punt, però, Mohammed Shafiq també ha assegurat que "la comunitat rebutja qualsevol violència o amenaça de violència, i que l'incident serà segrestat per aquells que tinguin interès a perpetuar una [determinada] imatge dels musulmans".

En aquest sentit, el ministre de Comunits, Robert Jenrick ha intervingut aquest divendres des de Sky News afirmant que s'ha sentit "molest al veure escenes de persones que protestaven fora de l'escola". I ha anat encara més enllà: "No hauríem de tenir professors, membres del personal de les escoles, que es sentissin intimidats”.

Cargando
No hay anuncios

L'Associació Musulmana del Regne Unit també s'hi ha pronunciat: "Està ben documentat que la retòrica islamòfoba augmenta i que l'ús de fotografies del profeta Mahoma és profundament ofensiu per als musulmans. Confiem que l’escola investigarà i prendrà les mesures adequades”.

Però l'associació Free Speech Union ha emès aquest divendres un comunicat en què protesta per la reacció de l'escola culpabilitzant l'educador i ha escrit cartes de rebuig al centre. "El pecat del professor, si els informes de la premsa són exactes, va ser haver mostrat als seus alumnes algunes de les controvertides caricatures de Mahoma que van aparèixer a Charlie Hebdo mentre els explicava que 12 persones van ser assassinades per terroristes islamistes. Aquest va ser exactament el mateix pecat que va conduir al brutal assassinat de Samuel Paty per un terrorista islamista en un barri dels afores de París l'any passat. Però, en lloc de defensar el dret del professor a la llibertat d’expressió, el director va demanar disculpes a la multitud, va descriure les vinyetes com a «completament inadequades» i va suspendre el professor."