La capitana del ‘Sea Watch’ queda en llibertat
La jutge considera justificat que desembarqués els migrants sense autorització per poder salvar vides
RomaCarola Rackete, la capitana alemanya del vaixell de rescat humanitari Sea Watch 3, ha quedat en llibertat. La jutge d’Agrigent (Sicília), Alessandra Vella, no ha validat l’ordre de detenció contra la comandant, que estava en arrest domiciliari des de dissabte. A Rackete, de 31 anys, se l’acusa de resistència i violència contra un vaixell de guerra i intent de naufragi, després d’irrompre al port de Lampedusa amb 40 immigrants a bord i xocar contra una patrullera de la Guàrdia de Finances italiana, col·locada estratègicament per mirar d’impedir l’atracament de l’embarcació humanitària.
La magistrada italiana ha considerat que l’atracament sense autorització de l’embarcació humanitària al port de Lampedusa estava justificat pel deure d’haver de salvar vides al mar. La jutge ha assenyalat, a més, que l’elecció del port no va ser instrumental, com defensaven els fiscals sicilians, perquè els ports de Tunísia i Líbia, úniques alternatives que tenia Rackete per desembarcar els rescatats, no són segurs.
Arxivada aquesta causa, el 9 de juliol vinent Rackete haurà de tornar a comparèixer davant els fiscals per respondre a les acusacions d’afavorir la immigració il·legal. Amb el recent decret de seguretat impulsat pel ministre de l’Interior italià i líder del partit xenòfob de la Lliga, Matteo Salvini, l’ONG i la capitana s’enfronten a una condemna de fins a deu anys de presó i una multa que podria arribar a 50.000 euros.
Salvini va anunciar ahir, després de saber la decisió de la jutge, que el seu ministeri ja tenia preparat el decret d’expulsió de la capitana alemanya per motius d’“ordre públic i seguretat”. “Per al poder judicial italià, ignorar les lleis i envestir una patrullera de la Guàrdia de Finances no són raons suficients per anar a la presó”, va dir indignat. “Estem orgullosos de defensar el nostre país i de ser diferents d’altres líders europeus que pensen que encara poden tractar-nos com la seva colònia. El viatge gratis s’ha acabat”, va afegir el ministre de l’Interior.
Mentre Itàlia es divideix entre els que consideren que Carola Rackete és culpable d’afavorir la immigració irregular al país i els que han convertit la capitana alemanya en un símbol de resistència contra la política antiimmigració de Salvini, augmenta l’onada de solidaritat respecte a la comandant, dins i fora del país. Una campanya internacional ha aconseguit obtenir fins ara al voltant d’1,3 milions d’euros. I a Alemanya, un programa de televisió va llançar una campanya per recaptar fons destinats a l’ONG Sea Watch. En tot just tres dies han aconseguit reunir més de 900.000 euros, una quantitat que se suma als prop de 400.000 euros recaptats a través de les xarxes socials a Itàlia.
Interrogatori
Aquest dilluns la capitana va ser interrogada durant gairebé tres hores pels fiscals d’Agrigent, davant els quals va assegurar que la seva acció es va deure a la “desesperació” i al temor que alguns dels rescatats poguessin suïcidar-se. “Vaig pensar que la patrullera s’acabaria movent. No volia topar-hi de cap manera”, va assegurar als fiscals italians. El Sea Watch 3 era davant les costes de Lampedusa des de feia dos dies, després d’entrar sense autorització en aigües territorials italianes, i havia sol·licitat sense èxit el permís per desembarcar les més de 40 persones que havia rescatat el 12 de juny al Mediterrani, i que feia 17 dies que eren al mar esperant un port.
Salvini amenaça l’ONG Open Arms
El director de l’ONG Proactiva Open Arms, Oscar Camps, va escriure a Twitter fa una setmana: “Llevem àncores i marxem. Abans presos que còmplices”. Així anunciava que, malgrat la prohibició del govern italià i la complicitat de la resta de països europeus, l’organització badalonina tornava al Mediterrani amb l’objectiu de salvar les vides d’aquelles persones que intenten travessar el mar per arribar a Europa. El ministre de l’Interior i vicepresident italià, el xenòfob Matteo Salvini, va respondre ahir a Camps. “Que Espanya els faci tornar o, si no, ho farem nosaltres”, va amenaçar en referència a la presència del vaixell de l’ONG en aigües del Mediterrani central. L’ Open Arms va assistir diumenge una barca amb 55 migrants davant la costa de Líbia.