ESTATS UNITS
Internacional18/07/2016

La por a l’altre candidat marcarà les campanyes de Trump i Clinton

Els republicans inicien la convenció per coronar el milionari novaiorquès

Núria Ferragutcasas
i Núria Ferragutcasas

WashingtonLa majoria dels nord-americans aniran a votar al novembre pel menor de dos mals. Els sondejos revelen que la campanya electoral a la Casa Blanca estarà marcada aquest cop per la por que guanyi l’altre candidat. “Les impressions negatives que té l’electorat dels dos aspirants a la presidència, Hillary Clinton i Donald Trump, seran la força impulsora de la seva decisió”, assegura Lee Miringoff, director de l’Institut d’Opinió Pública del Marist College.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’inici avui de la convenció del Partit Republicà a Cleveland, Ohio, suposa l’arrencada oficial del xoc electoral entre Trump i Clinton, però també d’una campanya presidencial atípica i impredictible amb dos candidats molt impopulars. Només un 35% dels votants té una imatge favorable del magnat immobiliari novaiorquès, segons la mitjana de les enquestes de HuffPost Pollster. Les xifres de l’exsecretària d’Estat dels EUA són gairebé igual de dolentes, ja que només un 40% té un bon concepte d’ella.

Cargando
No hay anuncios

Molts votants, doncs, s’abstindran o votaran amb el nas tapat el candidat dels seus partits. “La lluita pels votants indecisos segurament serà aquest any no tant per persuadir-los sobre quin és el millor candidat sinó per convèncer-los de quin és el menys dolent”, diu l’expert polític Charlie Cook.

Una campanya molt negativa

Cargando
No hay anuncios

Per tant, s’espera que la campanya electoral sigui molt negativa, amb anuncis i discursos agressius. “Veurem espots electorals sobre un apocalipsi si l’altre candidat guanya”, afirma Cook. Els electors de cada partit aniran més a votar per por a l’altre candidat i no tant per l’esperança que generi el seu.

D’altra banda, la impopularitat dels dos candidats presidencials lligada al creixent partidisme dels últims anys fa que l’elecció se centri més a mobilitzar els propis votants que a convèncer els indecisos. Un estudi recent de Corwin Smidt, politòleg de la Universitat Estatal de Michigan, mostra que aquests votants només representen un 5% de l’electorat, mentre que el 1970 eren al voltant del 15%. Per això, les maquinàries electorals tant de Clinton com de Trump buscaran subratllar les impressions negatives del seu rival.

Cargando
No hay anuncios

Les convencions dels dos partits dels pròxims dies seran la primera prova d’aquestes campanyes negatives. El primer torn serà per a l’aspirant republicà. Trump serà coronat candidat dijous però els dies previs els seus partidaris desplegaran la seva artilleria contra Clinton. De fet, els seus assessors han explicat que dues de les quatre jornades de la convenció estaran dedicades als “escàndols” de Clinton.

Atacs contra els Clinton

Cargando
No hay anuncios

Avui l’atemptat de Bengasi del 2012 -per als republicans, Clinton és la culpable de l’atac a l’ambaixada americana d’aquesta ciutat líbia per la seva “mala gestió”- tindrà un paper central, juntament amb la promesa de Trump de construir un mur a la frontera entre els Estats Units i Mèxic. També està previst que una altra nit es parli dels afers extramatrimonials de Bill Clinton.

Aquesta nit també intervindrà la dona de Trump, Melania, que si el seu marit guanyés es convertiria en la primera dama estrangera de la història moderna del país. La tercera dona del milionari i expresentador d’un xou televisiu és una ex top model que va néixer a Eslovènia el 1970.