Internacional17/10/2016

Els primers adolescents de la Jungla arriben al Regne Unit

Londres acollirà els menors sols que tinguin parents al territori

Ara
i Ara

BarcelonaL’alegria era evident aquest dilluns en els rostres dels 14 adolescents que han arribat al Regne Unit en trobar-se amb les cares conegudes de parents que els esperaven per abraçar-los. El grup procedia del camp de refugiats de Calais, al nord de França, que es coneix com la Jungla i és el primer que es pot acollir al pla d'"urgència" per a menors no acompanyats que tenen familiars a l’altra banda del canal de la Mànega.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els nois tenen entre 14 i 17 anys i són originaris de Síria, l’Afganistan i el Sudan, en la seva gran majoria, i abans de poder anar a viure amb els seus familiars rebran allotjament temporal al sud de Londres. Enrere deixen les paupèrrimes condicions a Calais, on les ONG alerten que encara queden entre 900 i 1.200 menors d’edat sense cap adult de referència. D'aquests, 178 tenen vincles amb el Regne Unit i es preveu que aviat facin el mateix camí.

Cargando
No hay anuncios

Asif Khan només pensava a abraçar el seu germà de 14 anys, que va arribar a Calais fa 6 mesos després d’un viatge “ple de dificultats” en autobús i a peu. "Ara començarà aquí [al Regne Unit] una nova vida", explicava, "lluny de les morts que hi ha hagut a la Jungla".

“Aquest és el començament d’un procés per traslladar com més nens millor abans del començament del desmantellament” de la Jungla, previst per a finals d’any, ha explicat un portaveu del ministeri de l’Interior britànic. El camp de refugiats de Calais, on hi ha unes 10.000 persones, és un motiu de conflicte polític entre Londres i París. El Regne Unit ha aprofitat el seu aïllament geogràfic per desentendre’s de la saturació del campament a França, tot i que els migrants volen traspassar el canal per instal·lar-se a l’illa. Londres, de fet, gairebé ha limitat la col·laboració a mesures defensives, com la construcció d’un mur al port de Calais per blindar l’Eurotúnel, la via per on els refugiats de la Jungla intenten pujar per creuar el canal.

Cargando
No hay anuncios

Feia mesos que líders religiosos, organitzacions de defensa dels drets humans i l’oposició pressionava el govern conservador de Londres perquè fes un gest humanitari i solidari, tenint en compte que molts dels sol·licitants d’asil tenen vincles amb residents al país.

“El camp de Calais és un lloc de desesperació, perillós, horrible, un lloc on no hi hauria d’haver cap adult ni cap menor sol”, ha dit el bisbe Jonathan Clark. També l’exarquebisbe de Canterbury Rowan Williams s'ha mostrat “encantat” per l’arribada del grup però ha advertit que ha començat “el compte enrere” per donar resposta a les desenes de menors que esperen a la Jungla.

Cargando
No hay anuncios

En paraules similars es va expressar el secretari general del Consell d’Europa per a la Migració i els Refugiats, Tomas Bocek, que ha alertat que l’imminent desmantellament del campament està portant a alguns menors a arriscar la vida en tractar de creuar el canal de la Mànega a la desesperada.