IMMIGRACIÓ
Internacional31/07/2015

Cameron blinda el Regne Unit contra la “plaga” de sensepapers

El ‘premier’ expulsarà automàticament els immigrants de Calais

Daniel Postico
i Daniel Postico

LondresDavid Cameron va assegurar ahir que protegirà el Regne Unit de la “plaga” d’immigrants que estan intentant entrar al país i va advertir que “no trobaran refugi” al país i que seran deportats automàticament. Aquesta va ser la resposta del primer ministre britànic a la crisi dels immigrants de Calais, on hi ha més de 3.000 sudanesos, afganesos, sirians i iraquians, immigrants provinents de les pitjors zones de conflicte del món, que intenten creuar de manera clandestina el canal de la Mànega per accedir a territori anglès i trobar feina.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ho intenten amagant-se als camions i trens que passen per l’Eurotúnel, però molt pocs ho aconsegueixen. Aquesta setmana ja va morir un immigrant sudanès atropellat per un camió, i des de començaments de juny ja han perdut la vida nou persones intentant creuar la frontera. Eurotunnel, l’empresa que gestiona el túnel, diu que aquest any n’ha interceptat més de 37.000.

Cargando
No hay anuncios

Des d’aquest dilluns, però, s’han disparat els intents d’entrar a la Gran Bretanya a través de l’Eurotúnel. Segons la policia, la nit de dilluns a dimarts es van produir 1.500 temptatives de creuar la tanca fronterera i 2.000 dimecres a la matinada. Alguns sensepapers han explicat als mitjans locals que volen entrar al Regne Unit perquè la normativa no és tan estricta i perquè creuen que és més fàcil trobar-hi feina.

Per evitar-ho, el govern britànic ha col·locat més tanques a la zona fronterera. També hi ha desplegat més policia. “Això ens posa a prova, ho accepto, perquè tens una plaga d’immigrants que arriba a través de la Mediterrània buscant una vida millor, desitjant venir al Regne Unit perquè hi ha feines millors, una economia en creixement, i és un lloc increïble per viure-hi”, va assegurar Cameron al canal ITV. “Però hem de protegir les nostres fronteres treballant conjuntament amb els nostres veïns francesos, i això és exactament el que estem fent”, va dir.

Cargando
No hay anuncios

La definició de “plaga” ha aixecat polseguera. La líder de l’oposició, la laborista Harriet Harman, va recordar a Cameron que els immigrants “no són insectes” i el va acusar de voler provocar divisions socials, mentre que organitzacions humanitàries britàniques han qualificat les declaracions de Cameron de “desgraciades”. Per contra, alguns diputats conservadors i Nigel Farage, el líder del UKIP -el partit euroescèptic i antiimmigració-, han demanat al govern que enviï l’exèrcit a la zona per resoldre els embussos i retards que afecten el transport i els britànics que intenten arribar a França per passar-hi les vacances.

“Una resposta xenòfoba”

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, el representant especial en afers migratoris de les Nacions Unides, Peter Sutherland, va dir que l’amenaça de Cameron de fer fora els immigrants irregulars era una “resposta xenòfoba a la llibertat de moviment”. “Estem parlant d’entre 5.000 i 10.000 persones que viuen en terribles condicions a Calais i, en lloc de demanar els gurkhes [cos especial de l’exèrcit britànic] o la construcció de més tanques, hauríem d’estar parlant d’una crisi humanitària”, va afegir Sutherland en declaracions a BBC Radio.

La costa italiana rep més de 2.700 refugiats en 48 hores

Cargando
No hay anuncios

La crisi humanitària a la costa italiana és tan dramàtica com a Calais. Segons va informar ahir la Guàrdia Costanera, més de 1.300 immigrants van desembarcar en diferents ports d’Itàlia en les últimes 24 hores, i més de 2.700 en els últims dos dies, entre els quals hi ha 14 morts. El port de Taranto (al sud del país) va rebre el desembarcament més nombrós, amb 665 immigrants, entre els quals hi havia dues dones embarassades i 57 menors, “molts no acompanyats”, que van ser socorreguts pel vaixell suec Posidó.