ESCÒCIA
Internacional20/09/2014

Cameron posa condicions per cedir més poder a Escòcia

Ara diu que toca escoltar el que vol Anglaterra

M.v.
i M.v.

EdimburgJust acabat d’assegurar el no al referèndum escocès, el primer ministre britànic, David Cameron, va obrir ahir un nou front territorial que podria tenir conseqüències difícils de calibrar. En el discurs que va pronunciar de bon matí a Downing Street per felicitar-se del no a la independència a Escòcia, va posar condicions a l’entrega de nous poders al Parlament d’Edimburg.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Igual que Escòcia tindrà més poder sobre els seus afers, també Anglaterra, Gal·les i Irlanda del Nord haurien de poder dir més coses sobre els seus. Els drets d’aquests votants han de ser respectats, preservats i ampliats, també”, va sentenciar obrint la caixa dels trons del debat territorial.

Cargando
No hay anuncios

I va anar al gra: “Sempre he pensat que la part que mai s’escolta en aquest debat és Anglaterra. Hem sentit la veu d’Escòcia i ara ens toca escoltar els milions de veus d’Anglaterra. I la qüestió que els diputats anglesos puguin votar les lleis angleses requereix una resposta decisiva”, va sentenciar Cameron.

El primer ministre britànic ressuscita així les aspiracions conservadores de crear, dins de Westminster, una comissió que voti específicament sobre els afers d’Anglaterra -on la majoria seria tory -, de manera que els diputats d’Escòcia -tradicionalment laboristes- perdin poder just ara que podrien tornar al poder.

Cargando
No hay anuncios

La iniciativa amenaça de curtcircuitar el govern d’Edimburg, ahir tot just refent-se de la derrota, i sobretot els laboristes, que tenen bona part del seu feu electoral a Escòcia. Per a ells, la qüestió que els seus diputats perdin poder és molt sensible. “La sensació que tinc és que la campanya per a les eleccions legislatives del 7 de maig acaba de començar”, assegura la politòloga de la Universitat d’Edimburg Nicola McEwen.

La negociació tot just arrenca, però les regles de joc fixades pel primer ministre britànic amenacen de fer fracassar unes converses que, oficialment, tenen per objectiu donar una alternativa a Escòcia després de descartar la independència. Si el pla de dotar de més poders al Parlament d’Edimburg queda encallat, el bloqueig donarà la raó als independentistes, que, durant la campanya, van repetir una vegada i una altra que les promeses de Londres no eren fiables.

Cargando
No hay anuncios

Nova revolta ‘tory’

David Cameron s’ha mogut forçat per la reacció d’alguns diputats del seu partit que, fins i tot durant la campanya del referèndum, es van negar a subscriure la idea que el Parlament d’Edimburg tindria més poders en cas d’un no. A més de sufocar aquesta nova revolta tory, Cameron també s’ha marcat un punt davant del seu rival electoral més potent, l’euròfob Nigel Farage, del UKIP, que amenaça d’esgarrapar-li vots en les eleccions generals, especialment a Anglaterra.

Cargando
No hay anuncios

Per evitar interferir de ple en aquesta cita amb les urnes, prevista per al 7 de maig, el calendari que ahir va fer seu el primer ministre Cameron és el de tenir enllestit un esborrany de legislació sobre la matèria al mes de gener, tal com va proposar l’ex primer ministre britànic, Gordon Brown, durant la campanya escocesa. “El termini és impossible de complir”, alerta McEwen. “I el més greu és que no es preveu cap mena de consulta ni amb el mateix Parlament d’Edimburg ni amb la societat escocesa, que acaba de tenir un viu debat sobre què vol ser”, lamenta aquesta politòloga.

El primer ministre escocès, Alex Salmond, ja va fer sentir el seu malestar ahir en una telefonada que va fer al primer ministre britànic, David Cameron. “Veig que ja s’ha desdit, fins i tot abans del que em pensava, de les promeses que va fer als escocesos. I per culpa de les reticències dins del seu partit mateix”, va assegurar Salmond.