Cameron diu que l’economia d’una Escòcia independent no sobreviuria
Assegura que el Regne Unit fa possibles un milió de llocs de treball
EdimburgEl no lidera les enquestes sobre la intenció de vot en el referèndum sobre la independència d’Escòcia, però amb un marge massa petit per assegurar-ne la victòria. Quan falten tres setmanes per a la consulta, doncs, les alarmes s’han disparat a la campanya unionista. Els nervis es fan notar i més d’un polític ja ha manifestat que cal redoblar esforços per consolidar el no. Aquest era precisament l’objectiu de la visita que el primer ministre britànic, David Cameron, va fer ahir a Escòcia. En una campanya centrada gairebé en exclusiva en el debat sobre l’economia, Cameron va voler subratllar que només la unitat del mercat britànic pot garantir el futur econòmic escocès.
Ahir al vespre, en un sopar a Glasgow organitzat per la patronal britànica CBI (Confederació de la Indústria Britànica), el primer ministre va declarar: “La prosperitat econòmica d’Escòcia no és una casualitat. És la suma de les habilitats dels escocesos i de les oportunitats que genera formar part d’una unió més gran, amb un mercat interior ampli amb el qual compartim moneda, lleis, normes, taxes i impostos; una unió sense fronteres, en què no hi ha restriccions ni en la circulació de béns, ni d’inversions, ni de persones”. El primer ministre britànic va al·legar que el gruix d’intercanvis comercials entre Escòcia i la resta del Regne Unit és dues vegades més gran que les transaccions entre Escòcia i la resta del món. “L’economia britànica, per tant, sustenta i fa possibles un milió de llocs de treball a Escòcia”, va afegir. Cameron va subratllar la importància del sector financer d’Edimburg, de la indústria tecnològica vinculada a la creació de jocs d’ordinador i del lideratge escocès en biomedicina. “Totes aquestes empreses capdavanteres tenen la majoria de clients a Anglaterra, Gal·les i Irlanda del Nord. Si el 18 de setembre els escocesos voten sí, la seva supervivència estarà amenaçada”, va concloure.
200 líders empresarials pel sí
La visita de David Cameron a Escòcia va coincidir amb el posicionament públic de 200 líders empresarials a favor de la independència. En una carta publicada ahir en el rotatiu de Glasgow The Herald s’hi podia llegir: “El centralisme de Londres en l’economia del Regne Unit és insostenible”. Aquest suport empresarial als partidaris del sí volia servir de contrapès a la presència del ministre britànic, però sobretot pretenia ser una resposta a la missiva unionista que dimarts havia publicat el diari The Scotsman. En aquesta segona carta, 130 empresaris més advertien dels “riscos substancials” que pot comportar la independència i posaven com a exemple “la incertesa sobre temes com la moneda, les polítiques d’exportació, la regulació del sistema impositiu, les pensions i l’ingrés a la Unió Europea”. El text acabava amb la frase: “La incertesa és dolenta per als negocis”.