Internacional02/12/2015

El parlament britànic dóna llum verda a Cameron per bombardejar l'Estat Islàmic a Síria

La Cambra dels Comuns aprova, amb 397 vots a favor i 223 en contra, la proposta del 'premier' d'ampliar a Síria els atacs aeris que el Regne Unit ja porta a terme des de fa un any a l'Iraq. Una setantena de diputats laboristes li han donat suport

Ara / Agències
i Ara / Agències

Barcelona / LondresEl parlament britànic ha aprovat aquest dimecres a la nit, amb 397 vots a favor i 223 en contra, la proposta del govern de David Cameron d'ampliar a Síria els bombardejos contra l'Estat Islàmic (EI) que el Regne Unit porta a terme des de fa un any a l'Iraq. En un debat tens que ha durat unes deu hores -i en què han intervingut més de 150 diputats-, Cameron ha defensat la moció presentada pel seu govern per raons de "seguretat nacional".

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Cameron ha reconegut la "complexitat" de la situació A Síria i els "riscos" d'una intervenció militar, però ha insistit que el Regne Unit ha d'actuar enfront de l'amenaça a la seva seguretat nacional que suposa l'avanç de l'organització islàmica. "El que votem avui a la cambra és com mantenim el poble britànic segur davant l'amenaça que suposa l'EI.

Cargando
No hay anuncios

No es tracta de si volem lluitar contra el terrorisme, sinó que es tracta de veure com ho fem", ha afirmat el polític conservador, que ha recordat que les forces de seguretat han frustrat set atemptats contra el Regne Unit en l'últim any.En la seva intervenció, el primer ministre també ha recordat els atemptats de París, així com el perpetrat per l'EI a Tunísia el juny passat, en què més de vint turistes britànics van perdre la vida.

Cameron havia afirmat que només demanaria la votació si estava segur de guanyar-la. Ara, ja aprovada la intervenció militar, es preveu que els avions de la Reial Força Aèria (RAF) britànica comencin a atacar posicions de l'EI a Síria, particularment a la ciutat de Raqqa, en els propers dies. En la moció que s'ha aprovat, s'assegura que els bombardejos aniran acompanyats d'una estratègia diplomàtica més àmplia i que en cap cas s'enviaran tropes de terra.

Cargando
No hay anuncios

La contundència de Corbyn contrasta amb un laborisme dividit

La intervenció britànica a Síria ha causat divisions entre els laboristes, després que el seu líder, Jeremy Corbyn, manifestés la seva oposició als atacs, en contra de l'opinió expressada per diversos membres de la cúpula de la formació. És per això que Corbyn va decidir aquest dilluns concedir als seus diputats llibertat de vot en comptes d'aplicar la disciplina del partit, que els hauria forçat a posicionar-se aquesta nit en contra dels atacs.Finalment, una setantena de diputats laboristes han donat suport a Cameron.

Cargando
No hay anuncios

En la seva intervenció al Parlament, Corbyn ha replicat als arguments de Cameron, advertint que la participació del Regne Unit en els bombardejos contra l'EI a Síria "incrementarà" l'amenaça terrorista al Regne Unit i causarà la "mort d'innocents". Corbyn ha afirmat, a més, que bombardejar el grup jihadista també podria tenir un impacte negatiu en les comunitats de les minories ètniques al Regne Unit. "Des dels atemptats de París [el 13 de novembre], s'han incrementat la islamofòbia i els atacs físics", ha afirmat. Així mateix, ha recordat que la proposta del govern de Cameron no compta amb una autorització "clara i sense ambigüitats" de l'ONU, i ha insistit que només "una solució diplomàtica" del conflicte portarà esperança als sirians.

Cameron encén la polèmica amb una comparació desafortunada

Cargando
No hay anuncios

Al llarg del debat, Corbyn, juntament amb desenes de diputats, ha exigit disculpes a Cameron per suposadament haver titllat els que s'oposen a bombardejar Síria de "simpatitzants dels terroristes", tal com han explicat aquest dimecres diversos mitjans britànics. Segons ells, el líder conservador va instar dimarts a la nit els possibles rebels en el seu grup parlamentari a no alinear-se "amb simpatitzants dels terroristes" en la votació, unes declaracions que han encès la polèmica i han marcat la primera part del debat.

La primera a demanar disculpes ha estat la parlamentària laborista Caroline Flint, a la qual han seguit molts dels seus col·legues i altres del Partit Nacionalista Escocès (SNP), que s'oposa en bloc a la intervenció bèl·lica. El portaveu d'Exteriors de l'SNP i ex primer ministre escocès, Alex Salmond, ha instat Cameron a disculpar-se pels seus "comentaris profundament insultants". Cameron ha evitat disculpar-se directament, però ha deixat clar que "respecta l'opinió" de tots els parlamentaris i ha insistit que "hi ha honor" tant a votar a favor com en contra de la intervenció a Síria.

Cargando
No hay anuncios

El to de les intervencions i la tensió que es viu al Parlament britànic aquest dimecres demostren que el debat sobre els bombardejos a Síria és de gran importància i que genera divisions al Regne Unit. Tant és així, que els diferents diaris del país també s'han posicionat aquest dimecres a favor o en contra dels bombardejos a Síria. "Menys de la meitat dels electors avalen els bombardejos a Síria", titula 'The Times', mentre que el 'Daily Mail' afirma: "A 48 hores de la guerra a Síria". "Síria necessita les nostres bombes?", es pregunta l'escocès 'The National'.