Internacional20/05/2019

Cambodja recrea els crims dels Khmers Rojos de Pol Pot

El país commemora els 40 anys de la fi del règim maoista que va matar dos milions de persones

Ara
i Ara

BarcelonaQuatre dècades després de la fi dels Khmers Rojos, Cambodja recorda els quatre llargs anys de règim maoista de terror i homenatja els dos milions de morts amb una recreació teatral de les tècniques dels milicians que van dirigir Cambodja entre el 1975 i el 1979. L'acte s'ha dut a terme aquest dilluns coincidint amb el Dia de la Memòria, també conegut com el Dia de la Ràbia, i ha tingut per escenari el poble de Choeung Ek, a una vintena de quilòmetres de Phnom Penh, on s'han localitzat 8.895 cadàvers de represaliats.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un grup d'actors s'han repartit els papers de víctimes i botxins per recrear com els khmers assassinaven els cambodjans contraris. Durant els quatre anys del règim de Pol Pot, el govern va obligar centenars de milers de persones a deixar casa seva a les ciutats per forçar-les a viure en zones rurals, amb l'objectiu que es dediquessin a feines del camp i imposar una economia agrària. Sota l'aparença d'una república popular, a l'estil de la de Mao Zedong a la Xina, Pol Pot va establir un règim autoritari i de terror i va sotmetre la població civil a tota mena d'abusos. Es calcula que una quarta part dels cambodjans van morir a mans del règim, ja fos passats per les armes, per fam o per malalties.

Cargando
No hay anuncios

En l'acte d'avui, molts cambodjans s'han presentat a la commemoració vestits amb roba blanca i han deixat flors blanques i grogues als altars que s'han aixecat a Choeung Ek, convertit en un centre d'interpretació dels anys de terror. A les vitrines exposades es poden veure centenars de calaveres i a terra encara són ben visibles els estralls dels assassinats extrajudicials perquè hi ha incomptables pedaços de roba i restes òssies escampades per tot arreu.

Cargando
No hay anuncios

La guerrilla capitanejada per Pol Pot va néixer en el marc de la Guerra del Vietnam i va intentar implementar una utopia comunista agrària. Per aquest motiu va fer evacuar la capital. Fa dos anys el govern va instaurar el Dia de la Memòria.

La via judicial contra els responsables del règim genocida és molt lenta i en alguns casos l'avançada edat dels acusats fa que morin sense ser jutjats o condemnats. Fa tan sols sis mesos es va dictar la primera sentència contra l'antic número dos de la guerrilla, Nuon Chea, que actulament té 92 anys, i l'ex cap d'estat Khieu Samphan, que en té 87. Tots dos han sigut condemnats a cadena perpètua pels plans d'extermini contra la minoria musulmana cham i la població vietnamita.

Cargando
No hay anuncios

Sobre Nuon Chea i Khieu Samphan pesa una altra cadena perpètua per crims contra la humanitat emesa el 2014 pel tribunal internacional patrocinat per l'ONU el 2006 per jutjar els dirigents dels Khmers Rojos.

Cargando
No hay anuncios

La primera sentència del tribunal es va emetre al juliol del 2010 contra Kaing Guek Eav 'Duch', a qui es va imposar una condemna de 35 anys, elevada en apel·lació a cadena perpètua per la seva responsabilitat en la tortura i mort de més de 12.000 persones a la presó S-21 en Phnom Penh.