Internacional23/11/2016

Cambodja fa justícia pels horrors dels Khmers Rojos

El país condemna a cadena perpetua els dos últims líders vius del règim que entre 1975 i 1979 va matar gairebé 2 milions de persones

Jordi Calvet
i Jordi Calvet

BangkokEl Tribunal Internacional de Cambodja ha fet definitiva aquest dimecres la condemna a cadena perpètua per crims contra la humanitat per als dos últims dirigents vius del règim dels Khmers Rojos, responsables de la mort de prop d’1,7 milions de persones al país entre 1975 i 1979. La justícia cambodjana ha fet efectiva la sentència al rebutjar el recurs d’apel·lació que els dos líders havien presentat el 2014.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’ideòleg de l’organització, Nuon Chea, de 90 anys, i l’ex cap d’estat del règim comunista, Khiev Samphan, de 85, passaran el poc temps que els queda de vida entre reixes, tot i que el tribunal, impulsat per l’ONU, els va admetre diverses al·legacions i els va eximir d’algunes acusacions.

Cargando
No hay anuncios

Amb la condemna queda tancada la primera part del judici, centrada en les deportacions a camps de treball i en l’execució de soldats de l’exèrcit derrotat.

El tribunal ha admès “múltiples errors” de procediment durant el judici i en les conclusions de la sentència. El jutge ha conclòs que les proves no permetien establir una relació directa entre els crims jutjats, com la mort dels 250 soldats republicans, i la responsabilitat dels acusats, als quals va retirar els càrrecs d’extermini.

Cargando
No hay anuncios

Errors en el judici

També ha dit que és un error no cridar a declarar l’actual president del Parlament, Heng Sanrin, que com altres membres del govern cambodjà va formar part dels Khmers Rojos abans de desertar fugint de les purgues internes.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, la sala suprema ha ratificat els càrrecs d’assassinat, persecució per raons polítiques i altres actes inhumans, i ha confirmat la condemna de cadena perpètua, que ha qualificat d’"adequada" per la gravetat i magnitud dels crims, pel fet que aquests no van ser casos aïllats sinó fruit d’una política continuada i pel rol destacat que hi van tenir els dos acusats.

La decisió ha sigut celebrada pel fiscal Nicholas Koumjian, que ha qualificat el judici com el més important des de Nuremberg i com un acte de justícia cap a les víctimes.

Cargando
No hay anuncios

Avís a Corea del Nord

És la mateixa lectura que fa l’enviat especial de l’ONU, David Scheffer, que veu en la sentència un missatge a tot el món. “Potser els líders de Corea del Nord haurien de prendre nota del que ha passat avui aquí”, ha dit Scheffer a la sortida de la vista.

Cargando
No hay anuncios

“La justícia internacional no es fa enrere, sinó que avança”, ha afegit. La defensa, per contra, ha denunciat la manca d’imparcialitat dels jutges durant el procés. “Ja havien decidit que Khiev Samphan era culpable i van intentar arreglar les proves per poder mantenir la condemna”, es queixava el dia abans l’advocada, Anta Guisse.

Un procés que no ha acabat

Cargando
No hay anuncios

La resolució tanca la primera part del procés contra els líders dels Khmers Rojos, un judici que el tribunal va decidir dividir per la seva complexitat i per por que els acusats, vells i de salut precària, morissin abans no es dictés sentència. És el que va passar amb dos altres acusats, l’exministre d’Exteriors, Ieng Sary, mort el 2013, i la seva esposa i exministra d’Assumptes Socials, morta el 2015, que va evitar el judici quan li van diagnosticar alzheimer.

Nuon Chea i Khiev Samphan seguiran com a acusats a la segona part del judici, on s’enfronten a càrrecs de genocidi per la persecució contra les minories txam i vietnamita. Aquesta condemna a cadena perpètua és la segona que confirma el tribunal després de la que va imposar a l’exdirector de la presó secreta S-21, Kaing Guek Eav, per la tortura i mort d’uns 12.000 presos.

Cargando
No hay anuncios

El líder històric dels Khmers Rojos, Pol Pot, va morir el 1998 a l’últim reducte de la guerrilla, al nord del país.