El populista Bukele guanya les eleccions al Salvador
El país fa un gir a la dreta i trenca amb el bipartidisme
BarcelonaLa victòria de Nayib Bukele, exalcalde de San Salvador i un rebotat de l’antiga guerrilla del Front Farabundo Martí (FMLN), ha suposat la derrota del bipartidisme dels dos grans partits que des de fa tres dècades s’han alternat el poder al Salvador.
Bukele, d’ascedència palestina s’ha convertit als seus 37 anys en el president més jove de l’Amèrica Llatina i el catalitzador del descontentament d’un país amb una de les taxes de crim més elevades del món i una economia que sobreviu per les remeses que envia la nombrosa diàspora. Bukele, que va superar el 53% dels sufragis i va aconseguir proclamar-se en primera volta, prendrà possessió del càrrec el pròxim 1 de juliol per una legislatura de cinc anys en què s’ha marcat com a grans objectius un ambiciós pla d’infraestructures per condicionar la pobra xarxa viària i el desplegament de mesures anti-corrupció.
El de Bukele és el triomf de l’anomenada nova política, que renega de les grans estructures dels partits tradicionals. La seva victòria ha suposat alhora un enorme revés per a l’exguerrilla del FMLN, que ha vist com el seu candidat quedava relegat a la tercera posició, amb gairebé el 14% dels sufragis. Per davant, la formació de la dreta històrica, Arena, tampoc no ha estat capaç de superar els aires d’esperança que ha portat Bukele amb la seva campanya centrada bàsicament en les xarxes socials. El president electe ha guanyat a tots i cadascun dels departaments en què es divideix el país amb diferència i fins i tot a vuit dels 14 ho va fer superant el 50%. Bukele ha estat un candidat sense partit aparentment, malgrat que ha concorregut com a cap de llista de Gana, una formació petita de dretes. No obstant, ningú més que ell es pot atribuir la victòria inapel·lable, ja que com a condició per acceptar la candidatura va fer esborrar el logotip i el nom del partit i fins i tot va fer canviar el color corporatiu. En els mítings els líders van brillar per la seva absència i Bukele va ser omnipresent, amb la seva imatge de rebel, amb els cabells engominats i barba i una caçadora negra, amb una imatge que l’apropa a la joventut.
Bukele va ser alcalde de la capital salvadorenca sota les sigles del FMLN que va abandonar per discrepàncies públiques i notòries i va intentar anar per lliure per a les eleccions presidencials amb el seu nou Noves Idees, però el retard en la presentació de candidatures el va deixar fora. L’alternativa va ser buscar aixopluc en partits ja en funcionament: primer amb un petit de centre esquerra, amb qui no van arribar a bon port les negociacions, i finalment amb la dretana Gana. En la seva primera aparició ja com a president electe, Bukele va assegurar que treballarà per “passar pàgina a la post-guerra” per “veure el futur” d’un país amarat de la violència de les bandes. De moment, té com a gran contrapès un Parlament copat per diputats que ha desqualificat com “els de sempre”.
Hugo Martínez, candidat de l'FMLN, el partit en què va militar Bukele, ha reconegut la seva derrota a les eleccions. De la mateixa manera, ha anunciat una oposició "fèrria" contra un discurs populista. "Esperem que facin un govern d'acord amb les expectatives que han creat. Perquè hi ha unes expectatives molt grans i esperem que es compleixin. Nosaltres seguirem lluitant per garantir que es compleixi amb aquest poble, perquè hi hagi més justícia social al Salvador", ha afirmat Martínez.
D'altra banda, el líder d'Arena, Carlos Calleja, un empresari reconegut per la societat salvadorenca, també ha reconegut la victòria de Bukele. "Reconeixem els resultats d'aquesta elecció i trucarem al president electe per desitjar-li la millor sort en els reptes que afrontem els salvadorencs", ha apuntat Calleja.