Internacional05/09/2016

Centenars de persones marxen per "alliberar Calais" dels migrants de la Jungla

La ciutat del nord de França demana al govern que s'accelerin els plans de desmantellament del camp de refugiats, a qui acusen de provocar danys econòmics a la zona

Efe

BarcelonaTransportistes, comerciants i veïns de Calais han expressat aquest dilluns el seu cansament per la pressió migratòria que pateix aquesta ciutat del nord de França amb el bloqueig de carreteres on han reclamat el desmantellament complet del campament d'immigrants, que malgrat els programes de reubicació ha duplicat aquest estiu el nombre de residents.

Inscriu-te a la newsletter L'edat de Biden... i la de TrumpEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Coneguda com la "Jungla", el camp acull, segons l'últim cens oficial, 6.900 persones que esperen creuar al Regne Unit o de demanar asil, però el sindicat majoritari de la policia, Alliance, eleva aquesta xifra fins a les prop de 10.000, igual que les ONG que atenen els refugiats.

Cargando
No hay anuncios

La Jungla duplica la seva població

Una doble operació d'alentiment del trànsit des Loon Plage i Boulogne–sur–Mer amb destinació final a Calais, i una cadena humana d'unes 400 persones han escenificat el rebuig als efectes econòmics negatius de tenir un camp de refugiats i a les intrusions d'immigrants al port.

Cargando
No hay anuncios

"Som transportistes, no traficants d'immigrants. Alliberem Calais tots junts", es podia llegir en un cartell penjat en un dels camions que s'han unit a la marxa a les carreteres locals, on han participat prop d'un centenar de camions i tractors.

El col·lectiu d'empreses i comerços de Calais, agricultors, la Federació Nacional de Transportistes i els sindicats CGT i SCP Police es troben darrere d'aquesta jornada, que ha comptat amb el suport de l'alcaldessa de Calais, la conservadora Natacha Bouchart.

Cargando
No hay anuncios

La part sud de la Jungla va ser desmantellada al març i queda pendent ara la zona nord. En la seva visita divendres passat a la ciutat, el ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve, va assegurar que es faria progressivament i "al més aviat possible".

Els transportistes es queixen que els immigrants provoquen bloquejos a les carreteres per forçar els camions a parar-se i intentar llavors amagar-se a dins; i els agricultors denuncien que frenen aquests vehicles posant com a obstacles arbres arrencats de les seves plantacions.

Cargando
No hay anuncios

"La situació aquí és una veritable olla a pressió. Si les autoritats públiques no fan res, això corre el risc d'acabar en drama", ha alertat Xavier Foissey, un d'aquests agricultors, a l'emissora France Info.

Els manifestants, que han provocat cues a les carreteres i han obligat a desviar el trànsit a l'autovia, duien samarretes i banderes amb un cor vermell i la llegenda "Jo estimo Calais", i pancartes que apel·laven a defensar "la nostra ciutat, el nostre port, els nostres comerços i els nostres llocs de treball".

Cargando
No hay anuncios

Menors sols

Per a François Guennoc, vicepresident de l'organització L'Alberg dels Migrants, és cert que el problema existeix, però les seves conseqüències s'han sobredimensionat. "Malgrat l'augment del nombre d'immigrants, la situació no s'ha agreujat", ha explicat el representant d'aquesta associació local creada el 2008 en ajuda d'aquest col·lectiu, procedent principalment de l'Afganistan i el Sudan. Al seu parer, el tancament de la Jungla, com planteja el govern, només provocaria més problemes, perquè els seus integrants es dispersarien per les rodalies i seria més difícil fer front a les necessitats humanitàries i de seguretat.

Cargando
No hay anuncios

Una de les màximes preocupacions de les organitzacions humanitàries és la protecció dels 600 menors no acompanyats que viuen a la Jungla. Metges sense Fronteres adverteix que és un col·lectiu molt vulnerable, juntament amb les dones, perquè sovint són víctimes de la violència de tot tipus, física, sexual i psicològica.

A més, la situació d'aquests nens i nenes va contra la pròpia legislació europea i francesa que consagra la protecció total dels menors, així que aquests tenen el dret de rebre allotjament en condicions i accés a l'atenció sanitària i l'educació.

Cargando
No hay anuncios

La solució, al seu parer, no passa per expulsar-los, sinó per mesures de nivell polític i logístic: "Cal negociar amb Londres que accepti la reagrupació familiar, i crear més places d'acollida", ha afirma el responsable de l'ONG.