Bulgària i Romania reben el vistiplau de la UE per ingressar a l'espai Schengen
Els seus ciutadans podran viatjar sense passaport o visat si arriben per mar o aire, però no per terra
BarcelonaBulgària i Romania ingressaran de forma gradual a l'espai Schengen a partir del març, segons han acordat aquest dissabte per unanimitat els països de la Unió Europea. Això vol dir que els seus ciutadans podran viatjar lliurement a altres països europeus, sense necessitat de passaport ni visat. La mesura, però, s'aplicarà de forma parcial.
De moment, només els viatgers que es desplacin per aire i mar podran traslladar-se a altres països europeus sense cap trava burocràtica. En canvi, es mantindran les restriccions per als que vulguin viatjar per via terrestre. Així ho ha forçat Àustria, que l'any passat ja va vetar l'entrada de Romania i Bulgària a l'espai Schengen per por a l'arribada d'una onada immigratòria de ciutadans d'aquests dos països. En canvi, la Comissió Europea i el Parlament Europeu feia anys que defensaven que Bulgària i Romania, membres de la Unió Europea des del 2007, estaven preparats per entrar a l'espai Schengen.
Àustria, però, s'ha compromès a continuar negociant la incorporació plena dels dos països, segons el primer ministre búlgar, Nikolai Denkov, que també ha informat que la Comissió Europea ajudarà a segellar les fronteres del seu país amb Turquia i Sèrbia per impedir l'entrada d'immigrants en situació irregular.
L'espai Schengen es va establir el 1985. Inclou 4,3 milions de quilòmetres quadrats i 423 milions de ciutadans de 27 països europeus, 23 socis de la Unió Europea i quatre de no comunitaris (Suïssa, Noruega, Islàndia i Liechtenstein). L'últim país que s'hi va incorporar va ser Croàcia, el gener d'aquest any, i ara, amb l'admissió parcial de Bulgària i Romania, la xifra de membres pujarà a 29. Dins de la UE, només Irlanda i Xipre continuen sense formar part d'aquest grup.
"Enhorabona als ciutadans de Romania i Bulgària per l'extensió de Schengen per als passatgers de transport marítim i aeri", ha celebrat el president del Consell Europeu, Charles Michel, a través de les xarxes socials. Michel ha destacat que es tracta d'un "pas esperat fa temps pels ciutadans romanesos i búlgars per gaudir d'una llibertat de moviment més senzilla”.
Bucarest ha agraït a la Comissió Europea i a la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, així com als ministeris de l'Interior d'Àustria i Bulgària, les “constructives converses” que han fet possible l'acord.
“Després de 13 anys, finalment Romania s'unirà a Schengen! Tenim un acord polític!”, ha escrit el primer ministre romanès, Marcel Ciolacu, al seu compte de Facebook. “A partir del març, els romanesos es beneficiaran dels avantatges de l'espai Schengen per aire i per mar. Immediatament, el port de Constança [a la costa romanesa del mar Negre] augmentarà la seva importància exponencialment. També estic convençut que el 2024 tancarem les negociacions per a la frontera terrestre”, ha afegit.
El rol d'Espanya
Espanya és un dels països que des de fa temps donava suport sense reserves a l'entrada de Romania i Bulgària a l’espai Schengen perquè considerava que havien complert “tots els requisits per ser plens integrants" d’aquesta zona sense fronteres. Per això, aquest dissabte ho ha qualificat d’acord “històric” i ha destacat que era una de les prioritats del ministeri de l’Interior per al semestre de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, que finalitza aquest diumenge.
“La decisió ha estat possible després d’una intensa negociació durant les últimes setmanes entre els estats membres afectats (Àustria, Bulgària i Romania), amb el suport de la Comissió Europea i la mediació de la presidència espanyola del Consell. La determinació negociadora de la presidència ha aconseguit superar les reticències persistents i obtenir un acord just i històric”, han informat fonts del ministeri de l’Interior espanyol.