El Salvador

Aclaparadora victòria de Bukele a El Salvador

Bukele, que ha centrat la presidència en la guerra contra els "pandilleros", aconsegueix 1,6 milions de vots i el segon partit més votat només 139.000

Nayib Bukele celebrant la victòria al Palau Nacional
Asier Vera Santamaría
05/02/2024
4 min

San SalvadorNayib Bukele no s'ha esperat que es publiquessin els resultats oficials de les eleccions celebrades aquest diumenge i s'ha autoproclamat vencedor, ja que, d'acord amb els seus números, ha guanyat “amb més del 85 % dels vots i un mínim de 58 de 60 diputats de l'Assemblea Legislativa”, per la qual cosa ha destacat que ha aconseguit “el rècord en tota la història democràtica del món”. Poc després, ha fet un discurs triomfalista davant de milers de persones des del balcó del Palau Nacional en ple centre de San Salvador quan el Tribunal Suprem Electoral només havia publicat el 31,5% del recompte que ja reflectia una aclaparadora victòria de Bukele amb 1,2 milions de vots per al seu partit, Noves Idees. Aquest dilluns al vespre, amb un 70% escrutat, ja acaparava 1,66 milions de vots, molt per davant del Front Farabundo Martí per a l’Alliberament Nacional (FMLN, esquerra), amb 139.025, i l’Aliança Republicana Nacionalista (Arena, dreta), amb 122.926. 

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però quan faltaven per a comptabilitzar més de dues terceres parts de les actes, una multitud s'ha agrupat cridant 'Bukele' i 'Sí que s'ha pogut', amb samarretes, gorres i banderes amb la imatge del líder salvadoreny. “Tota l'oposició ha quedat polvoritzada”, ha exclamat, i ha subratllat que, “després de passar de ser el país més insegur al més segur de tot el continent americà", en els propers cinc anys la gent veurà que "continuarem fent allò impossible”, tenint en compte que “estem a punt de guanyar la guerra contra les maras”.

Així mateix, ha aprofitat per carregar contra la comunitat internacional, en què ha englobat governs estrangers, ONG's, ens com l'ONU i l'Organització dels Estats Americans i els periodistes per criticar que els salvadorencs “viuen oprimits i amb por del Govern i que no volen el règim d'excepció”, aprovat des del 27 de març del 2022 a l'Assemblea Legislativa, que el prorroga cada mes des de llavors.

Per contra, ha ressaltat que, al seu país, la democràcia és que “els salvadorencs decidim com ens volem autogovernar i escollim el nostre camí”. En aquest sentit, ha assegurat que, així com "respectem la monarquia hereditària" d'Espanya, "vostès tenen l'obligació de respectar-nos".

Prèviament i abans fins i tot que tanquessin els centres de votació, ha ofert una roda de premsa per a mitjans internacionals en què ha defensat que aquesta és “la primera vegada a la història que El Salvador té democràcia". "I no ho dic jo, sinó el poble, que diu que vol un règim d'excepció i la política de seguretat del president”, ha afegit.

Bukele ha assegurat que a El Salvador, “no estem reemplaçant la democràcia, sinó portant-la a aquest país que ha viscut el control de dues elits no només increïblement corruptes, sinó assassines perquè van matar el poble, es van repartir el país amb els acords de pau i es van passar 30 anys entrenant els pandilleros amb diners públics als camps de tir perquè aprenguessin a disparar al cap i al cor”, en referència a l'FMLN i Arena. Per això, ha negat que El Salvador sigui una “dictadura”.

El càncer de les maras

D'altra banda, ha apuntat que El Salvador ha demostrat al món que, malgrat ser el país més petit, “perillós i desnonat de tot Amèrica”, s'ha pogut resoldre el problema “més greu” que tenia el país, en referència a la violència deslligada per les maras. Després de remarcar que no creu necessària una reforma constitucional que inclogui la reelecció indefinida, Bukele ha defensat que el seu Pla de Control Territorial, engegat el 2019 i el règim d'excepció, han aconseguit “superar el càncer amb metàstasi que eren les maras, que tenien controlat el 85 % del país”.

En finalitzar el discurs, que ha tingut com a colofó un espectacle de focs artificials, els milers de simpatitzants que havien anat a la Plaça Gerardo Barrios han celebrat la victòria. Entre ells, hi havia Ernesto Echevarria, que portava una gorra de Noves Idees. "Ja ens ho esperàvem, perquè abans que comencés el règim d'excepció, on jo vivia vaig ser amenaçat per les maras i des que es va posar en marxa aquesta mesura, avui al meu barri es viu en pau", ha ressaltat. Echevarria ha explicat que, internacionalment, “ningú no podrà entendre” per què Bukele ha aconseguit un segon mandat, malgrat que diversos articles de la Constitució prohibeixen la reelecció. Per això, ha dit, només els salvadorencs entenen la seva gran victòria, perquè “en algun moment hem viscut la por que, si sortíem, no tornaríem a casa i avui és tranquil·litat el que es viu”.

En termes similars s'ha expressat Manuel Enríquez, que ha afirmat que Bukele ha aconseguit tant de suport perquè ha fet allò “possiblement humà perquè puguem viure en pau després de ser el país més violent”. Per aquest motiu, ha dit que ara “el país més petit de tota Amèrica està donant exemple al món”, de manera que, segons ell, tots els països “volen un Bukele perquè l'home ha sabut manejar la situació perquè tots visquem en pau”. Així mateix, ha defensat que “ho ha fet millor que ningú, per la qual cosa continuarà sent el nostre president i, després d'aquests cinc anys, ha de tornar a ser ell i si no, seran els seus parents perquè han de seguir la mateixa línia ”, atès que “ja no volem viure en aquesta inquietud com estàvem anteriorment quan no podíem entrar a una altra colònia on les bandes et cobraven renda i, si no els donaves diners, et treien fins a la vida”.

Per la seva banda, Patricia Méndez, que portava una samarreta i una gorra amb el nom de l'actual president del Congrés, ha manifestat que “això que diuen que vivim en una dictadura és mentida perquè mai a la meva vida havia vist una democràcia com la que estem vivint ”. “Està clar que algun dia desapareixeran les bandes i, de fet, si hagués guanyat l'oposició, li asseguro que haguessin començat a matar els policies i els seus familiars i hagués estat un caos total”, ha conclòs.

stats