Internacional01/10/2020

Brussel·les emprèn accions legals contra el Regne Unit per voler saltar-se l'acord del Brexit

Johnson no ha tirat enrere la llei amb què preveu saltar-se l'acord de retirada firmat fa un any

Júlia Manresa Nogueras
i Júlia Manresa Nogueras

Brussel·lesEl govern de Boris Johnson ha traspassat la línia vermella. La Comissió Europea ha anunciat aquest dijous que emprèn mesures legals en contra del Regne Unit després que Johnson no hagi tirat enrere els articles de la llei del mercat interior que contravenen diverses parts del ja signat acord de retirada, en particular les que tenen a veure amb el protocol d'Irlanda del Nord. Quan es va anunciar la voluntat d'aprovar aquesta llei, actualment en tràmit parlamentari a la cambra dels Comuns, la Comissió Europea va amenaçar amb portar el Regne Unit als tribunals per voler incomplimr un tractat internacional i, vulnerar de facto, la "bona fe" a la qual també es van comprometre. Dit i fet, Johnson ha mantingut el desafiament i Brussel·les ha complert l'amenaça.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Així ho ha anunciat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en un breu comunicat que significa el primer pas d'un procés legal que pot acabar als tribunals i amb una sanció per al Regne Unit. "Les parts problemàtiques de la llei no s'han retirat", ha dit l'alemanya. Per això, ha explicat que s'ha enviat una carta de notificació formal, "el primer pas d'un procés d'infracció", que convida el govern britànic a enviar abans d'un mes les seves observacions.

Cargando
No hay anuncios

A la pràctica les mesures legals són més aviat simbòliques, com admetien fonts diplomàtiques: serveixen per marcar territori, però a la pràctica no té massa recorregut, cosa volguda, de fet, per la banda europea. D'entrada, de totes les vies legals que podia activar Brussel·les s'ha optat per la menys dolorosa. Un procés d'infracció com el que ha iniciat aquest dijous l'executiu comunitari pot durar anys i només queden tres mesos per la data definitiva del Brexit. La bala escollida per la UE, Édoncs, és només de fogueig. És un proces d'infracció pensat per a estats membres de la UE, i el Regne Unit deixarà de ser-ho ben aviat. El com s'acabin resolent les qüestions jurídiquies i legals entre la UE i l'illa britànica és un dels punts que intenten dirimir les negociacions que hi ha en marxa i que Brussel·les no vol donar per perdudes. Per això, s'opta per la via menys bel·ligerant.

Cargando
No hay anuncios

Downing Street aprofita per fer xantatge. Londres exigeix signar un tractat comercial que satisfaci les seves condicions a canvi de retirar a temps les "parts problemàtiques" de l'acord (en argot brussel·lenc). Però les condicions que imposa Johnson són inacceptables per a la Unió, que li retreu que vulgui aprofitar-se dels avantatges de formar part de la UE sense complir les obligacions necessàries.

Poc després de la intervenció d'Ursula von der Layen, un portaveu de Downing Street ha sortit al pas de la declaració comunitària, també en termes breus: "Respondrem a la carta en el seu moment. Hem exposat clarament les nostres raons per introduir les mesures relacionades amb el protocol d'Irlanda del Nord. Hem de crear una xarxa de seguretat legal per protegir la integritat del mercat interior del Regne Unit, garantir que els ministres sempre puguin complir les seves obligacions amb Irlanda del Nord i protegir els beneficis del procés de pau". En altres termes, l'amenaça de Londres continua damunt de la taula mentre les negociacions per aconseguir un acord comercial es mantenen. Ningú no vol trencar directament la baralla i totes dues parts prenen posicions per, de moment, no perdre-hi pistonada, informa des de Londres Quim Aranda.

Cargando
No hay anuncios

Justament aquest dijous els caps d'estat i de govern es reuneixen a Brussel·les en una cimera on el Brexit només és un "punt d'informació" de l'agenda. La voluntat de Johnson de tirar endavant la llei del mercat interior ha estat l'última evidència que la Unió necessitava per assumir que és pràcticament impossible arribar al 31 de desembre amb un acord entre les dues parts. La fatiga entre diplomàtics i negociadors a Brussel·les es fa evident i, malgrat que la qüestió del Brexit sobrevolarà la cimera, tenen poc a decidir. La banda continental de la negociació ha posat tot el que tenia a la graella per aconseguir un acord i no s'aixecarà de la taula, però és conscient que si a mitjans d'octubre no hi ha acord no s'arriba a temps.