Internacional24/11/2015

Brussel·les mantindrà l’alerta màxima tota la setmana

Les escoles i el metro de la capital reobriran dimecres amb la seguretat reforçada

Esther Herrera
i Esther Herrera

Brussel·lesBrussel·les estarà al màxim nivell d’alerta per un risc “seriós i imminent d’atac terrorista” fins dilluns que ve. La situació ha portat a tancar escoles, universitats, el metro i algunes línies de tramvia i autobús. El primer ministre belga, Charles Michel, va avançar que els centres educatius i el transport públic continuaran tancats avui, i demà s’obriran “progressivament” amb mesures “addicionals” de seguretat.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

S’espera una setmana complicada: mesures de seguretat ampliades i una revisió del gabinet de crisi diària en la qual és més que probable que es mantingui el màxim nivell d’alerta. Alhora, diumenge rebrà amb extrema seguretat una cimera entre la UE i Turquia per abordar la crisi de refugiats.

Cargando
No hay anuncios

A més, en la macrooperació engegada diumenge a la nit i que va continuar ahir, la policia belga va detenir 21 persones, però només un passarà a disposició judicial per la seva implicació directa en els atacs terroristes del 13 de novembre a París i tres més continuen en presó preventiva a l’espera de noves informacions, segons va informar la fiscalia en un comunicat. En cap dels casos es va revelar la identitat dels sospitosos.

Per ara, la policia continua buscant activament Salah Abdeslam, el presumpte vuitè terrorista present als atacs de la capital francesa que, segons van assegurar diversos mitjans locals, s’hauria escapat cap a Alemanya. El rumor deia que la policia belga l’havia vist a la província de Lieja, a l’est del país, però la fiscalia va negar ahir aquesta informació. Era una persona que s’havia escapat d’un control policial, però no tenia res a veure amb l’operació.

Cargando
No hay anuncios

La tensa calma de la ciutat es tornarà a repetir avui. La capital belga comença a acostumar-se a una estranya normalitat, amb centenars de forces de l’ordre patrullant i molts llocs tancats. El batec de la ciutat va al ralentí. La vida cultural de Brussel·les s’ha paralitzat. Des de divendres no s’han pogut veure ni museus ni exposicions ni concerts.

Normalitat estranya

Cargando
No hay anuncios

Però hi ha qui s’esforça per aixecar els ànims de la vida diària. Uns treballadors munten un pessebre a la Grande Place, ara rodejada per militars i més plena de periodistes que de turistes. Acaba de començar la setmana i hi ha més gent caminant pels carrers que dissabte i diumenge. Són molts els que ahir van anar a treballar com un dia qualsevol, però entre ells, una dona es queixava perquè no sabia com anar a l’est de la ciutat: no hi ha metro. “Penso que les mesures són exagerades”, va deixar anar un altre home. El centre de la ciutat ha quedat blindat per soldats i policia, però on més es nota el silenci de la capital és a la Rue Neuve, un carrer comercial sovint animat -fins i tot entre setmana-, que ara és pràcticament buit. La majoria de botigues estan tancades, i un cartell anuncia tímidament que per “raons de seguretat no s’obrirà l’establiment”.

Un restaurant de menjar ràpid, especialitzat en hamburgueses, ahir havia decidit obrir, però al migdia encara no havia rebut cap client. El jove que atén explicava que això afectarà negativament l’economia de la ciutat i recordava que el cap de setmana que ve s’inaugura el Mercat de Nadal, tradicionalment ple de gom a gom.

Cargando
No hay anuncios

Al barri on hi ha les institucions europees, l’ambient també era molt menys bulliciós. Diversos soldats custodiaven les portes de les institucions, com és habitual, però n’hi havia fins a quatre a la porta del Consell Europeu, on es reunien els ministres de Finances de la zona euro. Moltes oficines i institucions van donar ahir l’oportunitat de treballar des de casa. La vicepresidenta de la Comissió Europea, Kristalina Georgieva, va avisar a les xarxes socials que si és possible recomana el teletreball.

La dificultat de conciliar

Cargando
No hay anuncios

Amb les escoles tancades, la conciliació de feina i família es feia encara més difícil de l’habitual. Com molts altres, la Runa, una noruega que treballa per a l’Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA, per les sigles en anglès), explicava que havia hagut de quedar-se a casa amb els seus fills. A la ràdio pública belga, una mare comentava la dificultat d’explicar a la canalla per què no hi havia escola. Va optar per dir-los que Saint Nicholas (l’equivalent al Pare Noel en alguns països del centre d’Europa, i que porta regals el 6 de desembre) havia d’entrevistar-se amb els professors per saber si s’havien portat bé durant l’any.