Internacional13/05/2019

Brussel·les amenaça Romania amb augmentar el control si no respecta l'estat de dret

Timmermans envia una carta al govern romanès només un dia després de la cimera europea

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

Brussel·lesJust l'endemà que els líders de la Unió Europea es reunissin en una cimera per escenificar unitat a Sibiu (Romania), el vicepresident de la Comissió Europea i candidat dels socialistes a presidir la Comissió, Frans Timmermans, va enviar una carta a les autoritats romaneses per avisar-los que se'ls acaba la paciència. Tal com ha confirmat aquest dilluns el portaveu de la Comissió, Margaritis Schinas, Timmermans va enviar aquesta carta divendres passat, just l'endemà de la cimera de líders europeus, per mostrar la seva "preocupació" pel respecte a l'estat de dret al país.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Romania ha impulsat diverses reformes del sistema judicial que redueixen la seva independència i, a més, ha anunciat fa poc l'aprovació (encara no formalitzada) d'una reforma del Codi Penal que atorga impunitat 'de facto' a certs crims com ara els de corrupció, segons la carta publicada pel mitjà romanès G4Media. En la carta que Timmermans dirigeix als presidents del govern, del Senat, al primer ministre i al president de la Cambra de Representants, s'enumeren el seguit de mesures per les quals Romania ja està sota sospita i s'avisa que la intenció d'aplicar-ne de noves provocaria que Brussel·les no dubti en activar els mecanismes de control més estrictes.

Cargando
No hay anuncios

Cal recordar que Romania ja està sota el sistema de cooperació i verificació (CMV) perquè el 2007 va entrar a la UE sota la condició de complir amb uns mínims de respecte a l'estat de dret. L'amenaça de Timmermans implicaria anar més enllà d'aquests mecanismes de control (que impliquen supervisió anual) i passar a una supervisió més estricta i prèvia a la possibilitat d'activar l'article 7 del Tractat de Lisboa, el conegut 'botó nuclear', que suposa la sanció més severa que es pot aplicar a un estat membre: la suspensió dels seus drets (per exemple el de vot). A més, el cas es va agreujar amb la imputació de l'exfiscal anticorrupció del país

Cargando
No hay anuncios

Schinas ha explicat que la carta de Timmermans és una fase prèvia a la formal d'activació dels mecanismes de control i sanció i dona l'oportunitat al govern romanès de fer marxa enrere en les noves mesures anunciades. Si no ho fa, la Comissió implementarà els mecanismes de control "sense dubtar" i "es reserva els seus poders de llançar un procés d'infracció si és necessari".

Timmermans ja va avisar a principis d'abril que Romania havia de recular de manera "urgent" i respectar l'estat de dret. Ho va fer el dia que posava sobre la taula el debat de dotar la Comissió de mecanismes de control de l'estat de dret a tots els estats membres i al mateix temps que reconeixia que la UE és més estricta amb estats que no són de la UE que amb els que ja són dins.