Brussel·les proposa que el certificat covid caduqui nou mesos des de la vacunació, si no tens la tercera dosi
La Comissió recomana demanar tests o quarantenes a les persones no vacunades procedents de les zones d'alt risc
Brussel·lesUna caducitat de 9 mesos després de la vacunació completa per al passaport covid. És la proposta de la Comissió Europea després que el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC) hagi recomanat generalitzar la vacunació amb la tercera dosi a tots els adults. Brussel·les busca així que arreu de la Unió Europea el certificat tingui la mateixa validesa, per evitar un desgavell de criteris després que països com Bèlgica, França i Espanya ja hagin començat a administrar-la. Però l'objectiu final és que la injecció de reforç s'administri com més aviat millor i reforçar així la immunització, ara que Europa torna a ser l'epicentre mundial de la pandèmia.
"El període de 9 mesos té en compte les directrius de l'ECDC sobre la dosi de reforç a partir dels 6 mesos", diu la Comissió, que explica que els tres mesos addicionals que s'estableixen per a la caducitat del certificat estan pensats per "garantir que les campanyes estatals de vacunació es puguin ajustar" i la ciutadania tingui accés a les dosis de reforç. Això significa que en l'àmbit dels viatges un govern no pot rebutjar el certificat d'una persona que ha sigut expedit menys de 9 mesos després de la vacunació.
"Els estats haurien de prendre immediatament totes les mesures necessàries per garantir l'accés a la vacunació d'aquells grups de població els certificats de vacunació dels quals s'acosten al límit de 9 mesos", diu l'executiu comunitari. Una vegada s'hagi administrat la tercera dosi, però, el certificat no tindrà data de caducitat. Segons la proposta de la Comissió, tot plegat entraria en vigor el 10 de gener, una vegada s'hagi negociat amb els vint-i-set socis europeus, que han de ratificar la proposta. A hores d’ara la majoria de governs que han començat a punxar per tercera vegada els seus ciutadans ho fan a les persones a partir de certa franja d'edat (60 o 65 anys) i al personal sanitari, per exemple. Per això el comissari de Justícia, Didier Reynders, ha deixat clar que toca prémer l'accelerador i que els governs "facin tot el que puguin perquè tothom tingui accés a la tercera dosi com més aviat millor".
El certificat digital covid és una eina que s'ha convertit indispensable per viatjar arreu de la UE, però també per entrar a bars, restaurants i esdeveniments en molts països europeus. Aquest mateix dijous, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat el passaport covid en bars, restaurants, residències i gimnasos, una mesura ja estesa a França, Alemanya i Bèlgica, per exemple.
PCR per als no vacunats que viatgin des de regions d'alt risc
Però aquesta no és l'única actualització de les recomanacions europees que proposa la Comissió Europea. El mapa de colors també s'adapta a la nova onada de la pandèmia. Es combinarà la taxa d'incidència amb la de vacunació i la de testos. Des que el certificat va entrar en vigor, el mapa no té cap altra funció que no sigui informativa, però Brussel·les deixa clar que (com ja pot passar ara si un govern ho considera) s'han de desincentivar els moviments des de les zones vermell fosc i és recomanable demanar PCRs o antígens o quarantenes a les persones no vacunades o no recuperades que viatgen des d'aquestes zones. Els treballadors essencials i els nens queden sempre exempts d'aquestes restriccions.
També es complica la cosa per als viatgers no vacunats que vulguin venir a la Unió Europea des d'un país que no hi pertany. Des del 10 de gener, els ciutadans no europeus també estaran subjectes a aquest període de validesa de 9 mesos per entrar a la Unió. A més, si aquest ciutadà està immunitzat amb una vacuna no aprovada per l'Agència Europea de Medicaments (EMA) (per exemple la russa o la xinesa) però sí aprovada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) , només podrà accedir a la UE amb una PCR addicional. El mateix passa per a les persones recuperades del virus i els nens.
Brussel·les fa dies que estudiava i debatia com actualitzar les recomanacions de restriccions i mobilitat d'acord amb la nova onada de la pandèmia i les noves polítiques de salut pública, un debat que no ha sigut senzill perquè intenta coordinar i homogeneïtzar mesures que en últim terme recauen en les competències de cada govern. La Comissió Europea, però, vol evitar un ball de mesures i restriccions que dificultin la lliure circulació dins la Unió Europea tenint en compte que el que va passar a l'inici de la pandèmia, quan cada estat va començar a aplicar restriccions a la carta. I per això, amb un període de caducitat estàndard i compartit, la Comissió vol assegurar que el certificat digital sigui vàlid arreu a temps abans que alguns governs facin indispensable la tercera dosi per considerar-lo vàlid, per exemple.