Brussel·les castiga Polònia amb els fons europeus per ignorar el TJUE

És la primera vegada que la Comissió arriba a aquest extrem amb un estat membre de la UE

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, i el primer ministre de Polònia, Mateusz Morawiecki, al ple del Parlament Europeu, a Estrasburg 19 d'octubre del 2021. (Horizontal)
3 min

Brussel·lesLa Comissió Europea vol demostrar a Polònia que no pot seguir ignorant els fonaments legals de la Unió Europea. Aquest dimarts, l'executiu comunitari ha activat per primera vegada el mecanisme que li permet retenir fons europeus a un estat membre per no haver pagat una sanció. Concretament, Brussel·les retindrà per ara 14,5 milions d'euros de fons destinats a Polònia després que el país es negués a tancar la mina de lignit de Turów tal com li exigien les autoritats europees.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El cas té origen en un litigi entre la República Txeca i Polònia, perquè la mina de Turów està situada molt a prop de la frontera entre els dos països i la República Txeca la va denunciar perquè considerava que podia danyar els seus aqüífers i posar en risc la seguretat de certes zones. Praga va portar el cas a la justícia europea, que li va donar la raó i va dictar el tancament cautelar de la mina. Varsòvia, però, ho va ignorar, i per això el TJUE va fixar una multa de mig milió d'euros diaris fins al compliment de la sentència. Després de diversos requeriments de pagament de la sanció, Brussel·les ha activat la via per cobrar els diners a la força a través del pressupost europeu.

El cas, però, va més enllà de la mina, perquè s'emmarca en el desafiament a l'estat de dret i a la primacia del marc jurídic europeu que Varsòvia manté amb Brussel·les des de fa anys. Polònia ja ha rebut una carta formal que li reclama 69 milions d'euros de l'altra sanció rècord que va rebre del TJUE per haver incomplert una sentència que l'obligava a fer marxa enrere en una reforma judicial que menyscabava la independència dels jutges del país. Amb la mesura sense precedents d'aquest dimarts, la Comissió Europea envia un missatge d'avís al país que dirigeix el partit ultraconservador Llei i Justícia (Pis).

De fet, aquests no són els únics diners que estan en joc. En paral·lel, Brussel·les tampoc ha aprovat el pla de recuperació polonès de 36.000 milions d'euros en total justament per les deficiències en la independència judicial. I més enllà, la UE va dotar-se d'un mecanisme que permet congelar fons europeus en casos d'incompliment de l'estat de dret, però encara no l'ha activat contra Polònia o Hongria perquè el cas està pendent d'un recurs davant la mateixa justícia europea.

La retenció dels diners no comença aquesta setmana, sinó d'aquí deu dies, però Polònia no sembla tenir cap intenció de cedir. El portaveu del govern de Varsòvia, Piotr Müller, ha dit a l'agència polonesa de notícies que el país "farà servir totes les mesures legals en contra dels plans de la Comissió per evitar-ho" i ha criticat les decisions del TJUE, que assegura que no tenen base legal. Al mateix temps, però, el govern polonès ha fet diversos gestos per destensar el conflicte obert amb Brussel·les. D'una banda, va arribar a un acord amb la República Txeca sobre el litigi de la mina i, de l'altra, va anunciar una reforma judicial en la línia de les demandes europees.

L'acord sobre la mina, ratificat la setmana passada a Praga pel primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, i el seu homòleg txec, Petr Fiala, inclou el pagament de 45 milions d'euros per part de Polònia com a compensació, a canvi que la República Txeca renunciï a qualsevol reclamació futura i retiri la denúncia davant la justícia europea que va originar la disputa.

Després de conèixer la decisió de la Comissió Europea, Morawiecki ha enviat una carta al TJUE per explicar que els governs txec i polonès ja van informar de l'acord divendres passat aquest òrgan judicial. Brussel·les, però, argumenta que, com que fins al moment d'assolir-se l'acord Polònia no va satisfer la multa imposada, haurà d'abonar la quantitat acumulada fins a la data de la fi de la disputa. Els gairebé 15 milions d'euros de retenció anunciats avui equivalen a una multa de mig milió d'euros diaris entre el 20 de setembre i el 19 d'octubre del 2021, però la quantitat de la multa ha seguit creixent des de llavors.

stats