Brussel·les celebra el 70% de vacunats amb una dosi malgrat la variant delta

La Comissió reconeix que queda molt camí per fer perquè cal la immunització completa per garantir la protecció

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.
3 min

BarcelonaLa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha celebrat aquest dimarts que la Unió Europea ha arribat al 70% de població adulta vacunada contra el covid-19 com a mínim amb una dosi. Però l'anunci arriba carregat d'adversatives. Les autoritats europees no deixen d'insistir que amb la virulència de la variant delta és crucial haver completat la pauta d'immunització completa, és a dir, haver rebut les dues punxades, amb l'excepció de la monodosi de Janssen, cosa que deixa pràcticament sense efecte el fet que s'hagi administrat una sola dosi a set de cada deu adults. A més, les diferències són considerables entre països.

La compra de vacunes i la campanya per administrar-les han viscut entrebancs des de l'inici a Europa, amb una guerra oberta amb AstraZeneca, errors de comunicació i crítiques a la presidenta Von der Leyen. I aquest dimarts n'ha arribat un altre capítol. Quan la immunització dels europeus va anar guanyant tracció, la Comissió Europea va assegurar que l'objectiu era immunitzar completament el 70% dels adults europeus abans que acabés l'estiu. Després, a remolc dels titulars que arribaven des dels Estats Units, Von der Leyen va avançar l'objectiu al juliol, però en els seus anuncis va deixar de concretar si es referia a una o dues dosis, i ara, a les portes de l'agost, la presidenta ha comparegut virtualment i sense preguntes per anunciar un 70% de vacunats amb una sola punxada, cosa que, a la pràctica, té poca transcendència més enllà de constatar que s'avança però que queda molta feina per fer.

"Sempre hem dit que el que cal és que el 70% de la població hagi rebut les dues dosis, aquest és l'objectiu, però ara hem arribat a un estadi important i cal dir-ho", ha dit aquest dimarts el portaveu de l'executiu comunitari, Stefan De Keersmaecker. I la xifra important encara és lluny. De moment, són un 57% els europeus majors d'edat totalment immunitzats. I Brussel·les assegura haver entregat prou dosis a tots els governs perquè es puguin administrar les dues dosis a set de cada deu adults abans que acabi l'estiu.

Vacunació a dues velocitats

Però la realitat és que Europa avança a ritmes diferents. Estats com Bèlgica, els Països Baixos o Finlàndia superen o freguen ja el 80% d'immunitzats com a mínim amb una sola dosi. D'altres com Alemanya, França, Itàlia o Suècia traspassen també el 70%. Sempre segons les dades del Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC), Espanya està en un estadi intermedi entre aquests dos grups, amb un 76% de primeres punxades administrades. Però hi ha un altre grup de països europeus, també els més febles des del punt de vist econòmic, que van endarrerits. Estats com Letònia, Lituània, Croàcia o Eslovènia encara no han arribat a punxar com a mínim una vegada la meitat dels adults i Romania i Bulgària han quedat a la cua amb xifres preocupants: un 31% i un 18% respectivament.

En aquests dos casos, les males xifres es deuen principalment al fet que els governs van confiar massa en la vacuna d'AstraZeneca, la més barata, cosa que ha provocat problemes amb les entregues. També s'hi suma, però, l'escepticisme de la població, la feblesa de l'estat del benestar i una gestió pobra. Tant Bulgària com Romania, juntament amb Xipre i Malta, concentren la porció més gran de població que rebutja posar-se mai la vacuna contra el covid-19, amb percentatges al voltant del 20%.

Brussel·les va centralitzar la negociació i compra de fàrmacs amb diverses companyies i després va repartir-los seguint criteris poblacionals, però cada govern tenia la potestat de demanar entre les quantitats assignades i els països que van posar tots els ous al cistell d'AstraZeneca han arrossegat problemes posteriorment.

També hi ha diferències en el ritme d'immunització completa. Irlanda és el país més avançat en població doblement vacunada, amb més d'un 68%, i la segueixen Bèlgica, Espanya, Luxemburg i Dinamarca, amb nivells superiors al 60% però inferiors al 65%. Els grans com Alemanya o França i també Grècia i Itàlia se situen al voltant del 55%. Després tornem a trobar la franja de països de l'est i nòrdics amb alguns percentatges al voltant del 30% i la majoria en un 40%.

Tot i això, Brussel·les sempre celebra i reivindica que ha aconseguit anar avançant en una campanya de vacunació que va començar mesos més tard que a les principals potències mundials com els Estats Units o també que al seu exmembre, el Regne Unit, i en què ha continuat exportant la mateixa quantitat de dosis que ha administrat. I, de fet, segons les dades d'Our World in Data, la UE ja ha vacunat del tot el 46% de tota la seva població, els Estats Units el 48% i el Regne Unit el 54%.Ara, el repte, segons la mateixa Von der Leyen, és arribar a vacunar la població escèptica per garantir la immunitat de grup.

stats