Internacional06/05/2019

El sultà de Brunei anuncia que no s'aplicarà la pena de mort als homosexuals ni als adúlters

El monarca anuncia que la moratòria de la pena capital també inclou els delictes contra la xaria

Efe
i Efe

BangkokL'estat de Brunei ampliarà la moratòria que s'aplica 'de facto' a la pena de mort als delictes relacionats amb a la xaria o llei islàmica un mes després d'aprovar càstigs com la lapidació per a homosexuals o adúlters, pels quals va afrontar una onada de crítiques i crides al boicot.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La decisió va ser anunciada pel sultà Hassanal Bolkiah en un discurs televisat ahir a la nit amb motiu de l'inici del mes del Ramadà, en què va buscar aclarir "males interpretacions" sobre la implementació de la legislació islàmica. "No hi hauria d'haver cap preocupació sobre la xaria, ja que la llei inclou la misericòrdia i les benediccions d'Al·là [...], que mai ens imposaria lleis pensades per infligir crueltat", va dir el sultà en la seva al·locució, recollida avui per la premsa estatal. "En les últimes dues dècades hem practicat una moratòria 'de facto' a l'execució de la pena de mort en casos de llei comuna. Això s'aplicarà també en els casos de la xaria, que ofereix un ampli marge d'exoneració", va afegir. El sultà, que va sostenir que la llei islàmica persegueix "preservar la moralitat i la decència pública", va assegurar a més que Brunei ratificarà la convenció de l'ONU contra la tortura per "mantenir els compromisos i obligacions internacionals".

Cargando
No hay anuncios

El nou ordenament inclou la lapidació per delictes homosexuals i adulteri, la mutilació de la mà o el peu per robatori, la pena capital per blasfèmia, difamació del nom del profeta Mahoma i apostasia, i la flagel·lació per avortament, entre d'altres. La seva entrada en vigor, el 3 d'abril, va motivar la condemna de diverses organitzacions de defensa dels drets humans i l'ONU, i crides al boicot a la cadena d'hotels de luxe propietat del sultà per part de celebritats com l'actor George Clooney o el cantant Elton John.

Encara que l'actual Codi Penal preveu la pena de mort, Brunei no ha dut a terme cap execució des del 1957, i l'última sentència data del 2017 per un delicte de narcotràfic. Brunei, sultanat situat a l'illa de Borneo pròsper gràcies a les seves ingents reserves de petroli i gas, va començar a introduir els càstigs basats en la llei islàmica el 2014. Una campanya internacional de boicot als negocis del sultanat va portar a la suspensió temporal de les penes més estrictes i càstigs corporals prevista a finals del 2016.