REGNE UNIT
Internacional15/06/2016

El ‘Brexit’ guanya força a només 10 dies del referèndum

Clam laborista proeuropeu mentre el ‘Sun’ demana deixar la UE

Quim Aranda
i Quim Aranda

LondresLa d’ahir va ser una jornada negra per als britànics partidaris de quedar-se a la Unió Europea, amb uns mercats a la baixa i el suport inequívoc del diari més venut al país -el sensacionalista The Sun, del grup del tot poderós Rupert Murdoch- a alliberar-se de la “Brussel·les dictatorial”. En el seu editorial, el rotatiu afirmava que en els 43 anys de relació amb els Vint-i-vuit, el bloc europeu ha demostrat ser “cobdiciós, malgastador, intimidatori i incompetent en una crisi”. Enmig d’aquest panorama, el líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, va fer un nou esforç per evitar el que cada vegada sembla l’opció més probable en el referèndum del 23 de juny: que els britànics optin pel Brexit.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Una opció que es va veure encara més referendada a mitja tarda per una nova enquesta, de l’empresa TNS, en què es reflecteix que la distància dels que ja donen suport a la sortida de la UE hauria augmentat fins a set punts i se situaria en el 47%, en relació al 40% que optarien per continuar a dins. La dada s’afegeix als últims vuit sondejos publicats des del 9 de juny, en set dels quals el Brexit té avantatge. En les dues últimes enquestes, de fet, la diferència a favor de sortir de la Unió s’ha consolidat en els ja esmentats 7 punts. L’enquesta de TNS va suposar immediatament un nou descens de la cotització de la lliura en relació al dòlar, que s’intercanviava a mitja tarda en una proporció 1/1.411.

Cargando
No hay anuncios

En conseqüència, la City va continuar transmetent símptomes d’extrema volatilitat. L’índex FTSE 100 de la Borsa de Londres va caure ahir per primer cop des del mes de febrer per sota dels 6.000 punts, i el Banc d’Anglaterra va posar a disposició de les entitats financeres 2.500 milions de lliures per evitar l’escassetat de líquid en el sistema bancari.

En mans dels laboristes

Cargando
No hay anuncios

La responsabilitat política de la campanya a favor de la UE sembla que ja recau -definitivament i paradoxalment- en el laborisme i no en el govern del premier, David Cameron, cada vegada més dividit -tant com el partit- sobre el referèndum. Així, el futur del Regne Unit a dins de la Unió podria dependre de l’actitud de bona part dels nou milions de votants que el Partit Laborista va tenir en les eleccions generals de l’any passat. Molts sondejos, però, sostenen que una part important d’aquest electorat -fins a un 30% o un 35%- podria optar pel Brexit, cosa que restaria moltes probabilitats d’èxit a l’opció de mantenir l’ statu quo.

Conscient del risc, Jeremy Corbyn va aparèixer ahir a la seu del sindicat TUC, envoltat de tot el seu govern a l’ombra, per adreçar-se als laboristes tradicionals i encoratjar-los a votar a favor de quedar-se a la Unió Europea, però oferint un discurs molt diferent del que fins ara, sense gaire èxit, ha fet Cameron centrant-se bàsicament en l’economia.

Cargando
No hay anuncios

Corbyn va voler posar l’accent no pas en els avantatges de continuar formant part del mercat únic sinó en el fet que quedar-se és clau per protegir la sanitat pública: “Un vot per marxar -va dir- posaria en perill el nostre sistema sanitari, el posaria a les mans dels que volen trencar-lo fins que deixi de ser un servei gratuït”. El principal argument implícit de Corbyn és que una victòria del Brexit suposaria un canvi de govern de “llops amb pell de xai” que no creuen en la sanitat pública.

Després de setmanes de campanya, amb la pluja d’advertiments que han arribat des de tot arreu sobre les possibles i desastroses conseqüències econòmiques que tindria el Brexit, les dades de les enquestes mostren una feblesa molt significativa del bàndol a favor de la Unió Europea. I d’altra banda també es fa evident que la immigració segueix sent el motor de la campanya i que, a hores d’ara, és el factor de més pes. Per aquesta raó, per intentar convèncer els laboristes, el número dos del partit, Tom Watson, va assegurar que el govern britànic -tant si és conservador com si és laborista- ha de posar sobre la taula de Brussel·les la llibertat de moviment de persones. “Hem d’escoltar els nostres votants. I si es mira a Europa, és el que s’està dient des de tot arreu a les elits polítiques”.