Els líders europeus aproven el full de ruta per rellançar la Unió Europea sense el Regne Unit

Tots els caps d'estat i de govern de la Unió menys Theresa May s'han reunit a Bratislava per encetar una reflexió sobre el futur del projecte comunitari després del Brexit. Merkel i Hollande reclamen unitat

Merkel atén els mitjans a la seva arribada a la cimera de Bratislava.
Laia Forès
16/09/2016
3 min

Enviada especial a BratislavaEl vaixell que passejava aquest divendres els líders europeus pel Danubi va estar a punt d'encallar-se. No hi havia prou aigua al riu que travessa la capital d'Eslovàquia. El capità se'n va adonar i va fer mitja volta abans que el vaixell es quedés embarrancat. Al final tot va quedar en una anècdota però la imatge és la metàfora perfecta per explicar el delicat moment per què passa Europa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La victòria del sí al referèndum del Brexit va suposar una bufetada fortíssima per al club europeu. Ningú ho discuteix. Aquest divendres la cancellera alemanya, Angela Merkel, parlava a la cimera informal que s'ha celebrat a Bratislava de "situació crítica" i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha definit com a "crisi existencial" el forat en què es troba la UE. "Europa ha de parar de caminar somnàmbula en la direcció incorrecta", ha demanat el primer ministre de Grècia, Alexis Tsipras.

El projecte europeu està a punt d'encallar-se i aquest vespre els caps d'estat i de govern –en la segona reunió que celebren sense el Regne Unit– s'han arremangat per donar-hi un impuls i superar la crisi política amb l'aprovació d'un full de ruta per a la nova Europa sense Londres que culminarà al març amb una altra cimera a Roma. Durant aquests mesos, la UE impulsarà mesures per fer front al terrorisme, millorar la seguretat i impulsar l'economia. Hi haurà dues trobades més sense la primera ministra britànica, Theresa May.

Sense dates per al Brexit

No hi ha data per a la sortida del Regne Unit ni tampoc s'ha negociat encara com es farà la sortida i quina relació tindrà Londres amb la Unió, però els Vint-i-set estan disposats a tirar endavant. Almenys és el missatge que han enviat. "La UE no és perfecta però és el millor instrument que tenim per fer front als nous reptes", afirma la Declaració de Bratislava, que han signat els líders.

Els països que es queden, però, han de treballar conjuntament per fer de la UE a 27 un "èxit". Res no funcionarà, advertia Merkel, si no hi ha unitat i cooperació entre els socis per aplicar el full de ruta. "Sense la construcció europea, no podrem aconseguir mai els objectius", ha alertat la cancellera.

Roda de premsa conjunta

Per escenificar la unitat que necessita Europa, la cancellera alemanya ha sortit a fer la roda de premsa amb el seu homòleg francès, François Hollande. Tots dos junts, demostrant que comparteixen les idees. Com tantes vegades en la història europea, l'eix franco-alemany intenta tornar a tirar del carro per superar la crisi política, però el camí no serà fàcil. "Avui hem fet un primer pas però el camí serà llarg", ha admès Angela Merkel.

Del Brexit se n'ha parlat poc. El missatge que volien enviar els líders és que cal recuperar la confiança dels ciutadans i fer propostes per rellançar el projecte europeu. El full de ruta passa per blindar les fronteres exteriors per frenar la immigració clandestina i poder detectar possibles terroristes, així com per prestar ajuda a Bulgària a blindar la seva frontera amb Turquia. "Necessitem la UE no només per garantir la pau i la democràcia sinó també per garantir la seguretat de la nostra gent", afirma la declaració.

Cooperació en defensa

El full de ruta també inclou la creació d'estructures comunes de defensa. No es tracta de crear un exèrcit europeu sinó de coordinar els exèrcits dels estats membres i construir un únic quarter general per actuar conjuntament en cas de necessitat.

Merkel i Hollande han exigit unitat per superar el Brexit, però la divisió en qüestions tan claus com la immigració segueixen sobre la taula. El primer ministre italià, Matteo Renzi, ha dit públicament i visiblement enfadat que discrepava sobre la política migratòria. "No estic satisfet amb les conclusions sobre creixement i immigració", ha dit. També el primer ministre eslovac, Robert Fico, ha admès que hi havia hagut "punts de vista diferents" durant les discussions de la cimera.

Quotes de refugiats voluntàries

A l'altra banda ideològica, també el grup de països format per l'exrepúbliques soviètiques –Hongria, Polònia, República Txeca i Eslovàquia– han insistit a rebutjar el repartiment de refugiats. En una declaració conjunta, l'anomenat Grup de Visegrad, ha criticat que les quotes per països siguin obligatòries i han demanat que siguin voluntàries. En el full de ruta aprovat, la qüestió dels refugiats –un dels ítems que l'extrema dreta europea aprofita per fer campanya contra la UE– no hi apareix. El tema incòmoda i divideix la UE. En un moment en què es vol tornar a engrescar els ciutadans amb el projecte europeu, els líders ja no consideren la crisi dels refugiats un tema prioritari.

Si el vaixell pel Danubi ha estat una de les imatges de la cimera, l'altra fotografia que s'ha convertit en metàfora europea és la del logo de la cimera, que va dissenyar la presidència eslovaca. Era el dibuix del castell de Bratislava –edifici on es van reunir els líders–, que presideix la ciutat, pintat amb totes les banderes europees. Totes menys la del Regne Unit.

stats