Internacional23/12/2020

Londres i Brussel·les acaricien l'acord post-Brexit

Els negociadors continuen tota la nit discutint al voltant de la simbòlica qüestió de la pesca

Júlia Manresa Nogueras / Quim Aranda
i Júlia Manresa Nogueras / Quim Aranda

Barcelona / LondresEls equips negociadors del Regne Unit i la Unió Europea (UE) estan fent tot el possible per tancar l'acord comercial del post-Brexit abans del dia de Nadal. Les diferències entre Londres i Brussel·les s'han anat rebaixant les últimes setmanes, amb un esprint els últims dies que tenia com a principal obstacle salvar-ne les de l'accés als bancs de pesca. Els negociadors han continuat tota la nit reunits regatejant petits percentatges d'espècies concretes de peix, amb pizzes per sopar que arribaven passades les 22 hores i amb l'expectativa de poder anunciar l'acord a primera hora d'aquest matí de la Nit de Nadal. "La feina sobre el Brexit continua durant la nit. Recomanem dormir una mica per a tots aquest pendents del Brexit. Si tot va bé, demà començarem d'hora al matí", piulava a la 1 de la matinada el portaveu de la Comissió Europea.

Cargando
No hay anuncios

La capital de les institucions europees fa dies que respirava més optimista després d'aconseguir desencallar alguns dels principals obstacles –l'arbitratge de futures disputes i les regles de competència i les ajudes estatals–, però la prudència sempre ha imperat en unes negociacions que han tingut forma de muntanya russa. Des d'ahir dimecres s'ha avançat encara més gràcies a l'empenta que han donat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el primer ministre britànic, Boris Johnson, amb una implicació personal més gran en les negociacions que aquesta nit i matinada han girat al voltant de la pesca, discutint detalls minuciosos de l'accés a les aigües britàniques per als pescadors europeus.

Segons el Financial Times o Bloomberg, la UE hauria aconseguit rebaixar a entre un 25% i un 35% la retallada sobre la quota de pesca que el Regne Unit vol aplicar als seus pescadors, quan el Regne Unit pretenia reduir-les un 80%. L'acord també implica una pròrroga de poc més de cinc anys sota aquestes condicions que després caldria renegociar.

Cargando
No hay anuncios

La inestabilitat anímica ha marcat les tortuoses converses, però per primer cop aquest dimecres des de totes dues bandes del canal de la Mànega es respira el mateix optimisme. Fonts europees apunten que l'acord pot anunciar-se en "les pròximes hores". Des de Downing Street indiquen, a última hora d'aquest dimecres, que "està fet", i que només s'està revisant la lletra petita per evitar ambigüitats no volgudes ni sorpreses d'última hora. I si l'anunci oficial no té lloc abans de la mitjanit, les mateixes fonts britàniques indiquen que és perquè el premier Boris Johnson ha acceptat el timing que ha suggerit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

La voluntat de britànics i comunitaris era intentar desllorigar la situació abans de Nadal, encara que ja fa setmanes que les converses havien entrat en temps de descompte. El Parlament Europeu ja va avisar a finals de la setmana passada que si no hi havia acord abans de diumenge, no tindria temps de ratificar-ho per al 31 de desembre, quan acaba el període de transició. En un comunicat, els líders dels grups parlamentaris mostraven també el seu malestar davant les pressions que insinuaven que l'Eurocambra hauria de ratificar a correcuita un text de més de 600 pàgines –algunes fonts apunten que n'acabarà tenint prop de les 2.000– que, a més, s'ha de traduir a les llengües europees oficials.

Cargando
No hay anuncios

L'ambient d'acord també l'han respirat els mercats, un dels sectors més angoixats. La lliura pujava al voltant de l'1% dimecres i manté l'augment aquest dijous. També han pujat els bons del Tresor britànic. Cal recordar que la marxa definitiva del Regne Unit de la UE implicarà un fort cop a l'economia britànica –segons l'Institut d'Estudis Fiscals, l'any vinent el producte interior brut del Regne Unit caurà el 2,1%; el 2% – i un pacte que permeti alleugerir aquesta patacada és ben rebut als parquets. Un dels valors més beneficiat és el hòlding aeri IAG, on s'integren British Airways, Vueling i Iberia, que pateixen per conseqüències immediates d'un Brexit sense acord ja que les empreses britàniques veurien limitada la seva capacitat de volar en territori europeu.

Ratificació a correcuita

Cargando
No hay anuncios

Dues preguntes assalten davant l'anunci d'un acord a les portes de Nadal. La primera de totes és si hi ha temps de complir amb tots els passos legals perquè entri en vigor l'1 de gener, que és el dia en què formalment el Regne Unit deixa definitivament d'estar sota la legislació europea. Es dona per fet que no hi haurà temps. S'haurà d'aplicar una ratificació provisional que l'Eurocambra no veu amb bons ulls i que només vol concedir per a les parts més indispensables.

Però una vegada l'acord sigui anunciat, la Comissió Europea haurà d'enviar el text, els representants dels socis europeus hauran de signar-lo i decidir si s'aplica de manera provisional. Tot seguit, s'haurà de publicar al diari oficial europeu (l'equivalent al BOE de la UE). Després ja seria quan entraria en vigor de manera provisional i es donaria temps perquè el Parlament Europeu pogués estudiar-lo i ratificar-lo, cosa que ja no passarà abans que arribi el 2021.

Cargando
No hay anuncios

La segona pregunta és qui ha cedit més. I la resposta anirà en funció de si qui la respon ho fa amb accent britànic o no. Totes dues parts intentaran vendre que han cedit el mínim i sobretot Boris Johnson haurà de justificar davant les posicions més dures del seu partit que no ha fet concessions clau a la Unió.

Els avenços clau s'han aconseguit després que la UE i el Regne Unit pactessin establir un mecanisme de control sobre les empreses britàniques per garantir que no juguen amb avantatge a l'hora d'operar dins el mercat únic europeu. A més, també es comprometen a no recular en els estàndards europeus mediambientals i laborals. Les quotes pesqueres, l'accés a les aigües i el calendari de negociacions era l'altre gran escull del Brexit que quedava pendent per resoldre en les últimes hores.

Cargando
No hay anuncios

La possibilitat que un acord comercial entre la Unió i el Regne Unit es formalitzés en menys d'un any era, a parer del negociador comunitari, Michel Barnier, una tasca gegantina difícilment realitzable. Però com sempre han mantingut els britànics, si hi ha voluntat, hi ha un camí.

L'alçada del mur

En tot cas, si bé l'acord evita el caos i potser el naixement d'una rivalitat encara més destructiva entre la Unió i el Regne Unit, el pacte és de mínims. En altres paraules, els partidaris del Brexit dur s'hi han imposat, en tant que Londres deixa el mercat únic i la unió duanera. Una de les potes que queda descoberta per l'acord, i que és rellevant per al PIB britànic, són els serveis financers.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de l'optimisme que ara es respira, el que caldrà veure amb el pas del temps és l'alçada del mur que els britànics han posat a la Unió i si, en el futur, l'eleven més o el rebaixen. No cal oblidar que el procés que ha conduït fins aquí Londres i Brussel·les és excepcional. Generalment, els tractats comercials es fan per convergir. Aquest s'ha fet per divergir.