Escòcia prepara un segon referèndum d'independència després del Brexit
Els escocesos han votat majoritàriament a favor de quedar-se a la UE. El govern escocès manté que vol tenir una relació directa des d'ara amb Brussel·les
BarcelonaEl terratrèmol polític que es viu a Europa després de la victòria del Brexit té una rèplica destacada a Escòcia, un territori que ha votat aclaparadorament (un 62%) a favor de mantenir-se a la UE.
La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha dit que vol fer tots els possibles per mantenir Escòcia dins al UE i que posarà en marxa el procediment legal per convocar un nou referèndum d'independència, que considera "altament probable". Edimburg considera que molts escocesos que van votar contra la independència al referèndum del setembre del 2014 ara poden revisar la seva decisió després del Brexit. "Estic orgullosa d'Escòcia i del que vam votar ahir: vam dir clarament que no volem marxar de la UE".
El govern d'Edimburg, liderat per la independentista Nicola Sturgeon, ha alertat repetidament que buscarà una "relació directa" amb Brussel·les si Escòcia és "expulsada" de la UE contra la seva voluntat a les urnes.
Justament, la qüestió europea va ser un dels punts clau de la campanya del referèndum d'independència d'Escòcia. La possibilitat de quedar fora de la UE, tal com mantenir la campanya del 'no' a la separació, va portar molts escocesos a votar per mantenir l''statu quo'.
Però ara la situació és justament la contrària, els escocesos sortiran de la UE tot i haver-hi votat clarament a favor, de manera que totes les opcions, també la constitució d'un nou estat per garantir-se que es queden la UE, són obertes, ara mateix.