Brasil, al límit del col·lapse pel covid-19 i sense resposta política

El país presenta xifres màximes de morts per dia i el sistema sanitari no pot suportar més la pressió

Enterradors d'un cementiri de Sao Paulo retiren restes de difunts per fer espai per als morts recents de coronavirus.
Mar Bermúdez i Jiménez
07/04/2021
3 min

BarcelonaEl Brasil és a pocs dies de convertir-se en el país amb els pitjors indicadors de coronavirus del món. Dimarts s'hi van registrar 4.195 morts en 24 hores, un màxim que no s'havia assolit des de l'inici de la pandèmia. El gegant sud-americà ja acumula unes 337.000 morts, un pas per darrere de les 555.000 dels Estats Units, que amb la campanya de vacunació massiva estan reduint els brots mentre el Brasil s'ha convertit en l'epicentre de la pandèmia. Les defuncions al Brasil representen aproximadament una de cada quatre de les diàries a escala mundial. Tan greu és la situació que a São Paulo, ciutat amb la xifra de morts més elevada en termes absoluts i la desena en ràtio de morts per càpita, la saturació en alguns cementiris ha obligat a fer lloc per als nous difunts retirant les despulles d'altres.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El sistema sanitari brasiler està a punt de col·lapsar-se, en paraules del doctor i professor de la Universitat de Duke Miguel Nicolelis, a Reuters: la situació "és un reactor nuclear que ha provocat una reacció en cadena i està fora de control. És un Fukushima biològic". Els pacients de covid-19 ja ocupen el 90% dels llits de cures intensives als hospitals i falten materials i recursos com l'oxigen per poder atendre els malalts, alguns dels quals han mort a causa d'ofec i falta d'atenció ràpida. El Brasil registra xifres rècord de morts diàries cada setmana des de finals de febrer i els principals motius són que la variant local és més contagiosa i pot reinfectar persones que ja han patit la malaltia, a més de la manca de resposta política per aplicar mesures de contenció.

Tot i les dramàtiques xifres del país, el president, el negacionista Jail Bolsonaro, que va arribar a qualificar l'emergència sanitària de "fantasia", continua rebutjant qualsevol mena de confinament: "En quin país no està morint gent?", defensava la setmana passada. Argumenta que els efectes econòmics d'un tancament serien pitjors que els de la pandèmia. Des dels primers mesos de presència de coronavirus, s'ha negat a aplicar i respectar mesures sanitàries com l'ús de mascareta i la distància social i ha recomanat prendre hidroxicloroquina, contra tota recomanació mèdica, per combatre el virus.

Malgrat que el president ha canviat el to sobre la vacunació mostrant interès per adquirir la vacuna russa Sputnik, per ara menys d'un 3% de la població ha rebut les dues dosis i l'excapità de l'extrema dreta centra l'atenció a lluitar als tribunals contra les restriccions estatals i municipals a l'activitat econòmica. El director executiu de l'Institut de Polítiques de Salut de Brasil, Miguel Lago, declarava que "el fet és que el discurs anticonfinament del president Jair Bolsonaro ha guanyat. Els alcaldes i governadors tenen prohibit fomentar polítiques de distanciament social perquè saben que els seguidors del president, inclosos líders empresarials, els boicotejaran".

L'economia al centre

Paral·lelament a l'increment de morts registrades, i en una línia completament diferent i desvinculada, des del govern s'anunciava dimarts que el país aviat podrà recuperar una estabilitat econòmica similar a la d'abans de la pandèmia. "Creiem que probablement d'aquí dos o tres mesos el Brasil podrà tornar als negocis", va dir el ministre d'economia, Paulo Guedes, dimarts durant un acte online. "Per descomptat, l'activitat econòmica probablement baixarà, però serà una davallava molt, molt menys forta que la que vam patir l'any passat... i molt, molt més curta".

En més d'un any de pandèmia, Bolsonaro ha apuntat a la mala salut alimentària i l'obesitat com a motius dels efectes greus del coronavirus i ha negat que siguin greus en persones amb "estils de vida sans". En imatges compartides a les xarxes socials del president parlant amb els seus seguidors expressava: "Si tanques la gent a casa... què fa la gent a casa? Dubto que no hagin augmentat una mica de pes d'un any a l'altre. Fins i tot jo he fet una mica de panxa". Ell mateix va tenir el virus i el fet que el superés sense complicacions encara va reforçar més el seu discurs banalitzador. Aquesta actitud, sumada a una voluntat explícita de protegir l'economia, ha estat clau per portar al país al límit.

Bolsonaro, que ha ja designat quatre ministres de Salut diferents durant la pandèmia, ha respost a la pressió política que han suposat les dades amb una sacsejada del govern. Ha destituït sis ministres i ha situat persones de la seva confiança en els rols clau per preparar-se per la que serà una dura campanya de reelecció l'any vinent.

stats