Detingut l'artífex de la caiguda de Rousseff per corrupció
Cunha, l'expresident del Congrés, està acusat de cobrar cinc milions en suborns a Petrobras
BrasiliaTornen a baixar tèrboles les aigües de la política al Brasil. L'expresident de la cambra baixa, Eduardo Cunha, ha estat detingut a Brasília per la seva presumpta implicació en la trama de corrupció de Petrobras.
Cunha, que ja va ser desposseït del seu escó i de tots els poders polítics, ha estat arrestat per ordre del jutge Sergio Moro, que investiga la xarxa de corrupció a l'empresa estatal Petrobras, amb pagaments de comissions i suborns, que afecta tots els partits de l'arc parlamentari del país i ha posat contra les cordes un referent de l'esquerra llatinoamericana com l'expresident Lula da Silva. De Cunha, el magistrat sospita que va rebre uns 5 milions de dòlars de la petroliera.
La detenció és una mala notícia per al president del país, Michel Temer, ja que Cunha és un líder del Partit del Moviment Democràtic Brasiler, i va ser l'artífex de l''impeachment' contra la presidenta Dilma Rousseff, que va deixar la presidència en perdre el judici polític de forma incontestable, acusada de cometre anomalies en els comptes públics per maquillar el dèficit.
El juliol passat, en renunciar a la presidència de la cambra baixa enmig del procés que finalment li va costar l'escó, Cunha va treure pit per haver iniciat el tràmit que va conduir a la caiguda de Rousseff. "Estic orgullós d'haver ajudat que el Brasil es lliurés d'un dels governs més corruptes que ha tingut", va declarar llavors.
No obstant això, el mateix Cunha, quan va iniciar el procés contra l'ara exmandatària, ja estava investigat per la seva presumpta participació en la xarxa de corrupció que va operar a la petroliera estatal Petrobras, de la qual hauria rebut uns 5 milions de dòlars en suborns.
Per a l'acusació, Cunha mantenia ocults aquests diners en comptes xifrats oberts en bancs suïssos, cosa que l'exdiputat sempre va negar, encara que els seus arguments van ser desbaratats per la justícia helvètica, que va comprovar l'existència dels dipòsits.
Després d'aquesta comprovació i altres indicis, el Suprem va obrir 3 causes diferents contra Cunha, una de les quals va ser remesa al jutge Moro, responsable de la investigació a Petrobras, un cop que Cunha va perdre el seu escó.