Bouteflika cedeix i promet una transició a Algèria
El president ajorna les eleccions i anuncia un procés constitucional
TunisGràcies a una mobilització massiva i pacífica als carrers, un altre poble àrab ha sigut capaç de derrotar el seu dictador en un pols intens. El president algerià Abdelaziz Bouteflika va anunciar ahir que finalment no es presentarà a la reelecció per a un cinquè mandat, tal com li havia exigit un ampli moviment contestatari durant les últimes setmanes. A través d’un comunicat, el veterà i malalt rais va informar de la suspensió dels comicis presidencials que havien de tenir lloc el 18 d’abril i de l’obertura d’un procés de canvis polítics que desembocaran en “una nova República”. Durant els pròxims dies se sabrà si el carrer i l’oposició accepten que un règim desacreditat piloti una pretesa transició cap a la democràcia.
“No hi haurà un cinquè mandat. El meu estat de salut i la meva edat m’assignen com a últim deure envers el poble algerià la contribució a l’assentament dels fonaments d’una nova República”, declarava el text atribuït a Bouteflika en el qual feia marxa enrere una setmana després d’haver oficialitzat la seva candidatura. Bouteflika, de 82 anys, havia tornat al país el dia abans d’una estada de dos dies a Suïssa per raons mèdiques. Segons una filtració a la premsa suïssa, el president està en un “risc vital permanent” a causa dels seus problemes neurològics i pateix afàsia, de manera que s’expressa amb dificultat.
Incapacitat per governar
De fet, la televisió pública va acompanyar el comunicat amb imatges d’un seguit de reunions que Bouteflika va celebrar ahir amb diversos càrrecs polítics i en les quals amb prou feines es pot moure i parlar. El rais, que va arribar al poder fa dues dècades, va patir un infart cerebral el 2013 i des de llavors només s’adreça al poble a través de missatges escrits. La seva incapacitat per governar i la convicció que era el seu obscur entorn qui prenia les decisions en el seu nom van ser el principal esperó de les protestes.
El primer canvi per calmar l’efervescència als carrers no es va fer esperar. Bouteflika va nomenar l’actual ministre de l’Interior, Noureddin Bedoui, nou primer ministre en lloc d’Ahmed Ouyahia, una de les figures polítiques més impopulars al país. A més, va nomenar vice primer ministre Ramten Lamamra, l’actual ministre d’Afers Estrangers. Durant els pròxims dies, Bedoui haurà de formar un nou executiu.
Però el canvi que podria ser més transcendental és la creació d’una conferència nacional “inclusiva i independent” que tindrà com a principal objectiu redactar l’esborrany d’una nova Constitució abans de finals d’any. Un cop sotmesa la nova carta magna a referèndum popular, se celebraran les eleccions presidencials ajornades ahir, que per primer cop seran supervisades per una junta electoral independent.
De moment, cap dels principals partits de l’oposició s’ha posicionat de manera oficial sobre l’anunci de Bouteflika, ni sobre la seva hipotètica participació en la conferència nacional. En una primera reacció, ahir a la nit centenars de persones es van concentrar al centre de la capital. Mentre alguns expressaven la seva alegria fent sonar els clàxons, altres consideraven insuficients les concessions i apostaven per continuar les mobilitzacions.