Botswana torna a permetre la caça d'elefants

El país, reserva mundial d'aquesta espècie, justifica la mesura per evitar topades amb els humans

Un grup d'elefants caminant per la sabana, per la zona de Mababe, durant l'estació seca
Ara
23/05/2019
2 min

BarcelonaBotswana, la gran reserva mundial d'elefants, ha aixecat la prohibició de caçar-ne que era vigent des del 2014. El govern d'aquest país de l'Àfrica meridional ho justifica per frenar el conflicte creixent entre els seus habitants i els animals. La mesura suposa posar en perill els 130.000 exemplars que viuen en aquest territori, aproximadament un terç dels cens total d'elefants segons estimacions a la baixa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El juny de l'any passat el president del país, Mokgweetsi Masisi, va establir un comitè per estudiar la possibilitat de retirar el veto a la caça controlada d'elefants que havia imposat el seu antecessor en el càrrec, Ian Khama, a causa de la davallada d'exemplars.

Un comitè d'experts ha decidit ara que reactivar les caceres ajudarà a reduir els problemes amb què topen els habitants del país que viuen a les zones rurals, molt exposats a la fauna salvatge que circula lliurement pels enormes parcs naturals. A Botswana, amb una superfície semblant a la de França, hi viuen poc més de dos milions de persones, el 40% de les quals al camp.

La decisió s'ha adoptat després de "consultes amb totes les parts implicades", assegura el ministeri de Turisme, i respon al "consens general" que hi ha a l'interior del país respecte al fet que la prohibició ha tingut un "impacte negatiu" entre la població de les comunitats rurals, que abans treia profit econòmic de les caceres. També indica que la recuperació del nombre d'elefants ha fet que hi hagi més incursions als camps de conreus i als poblats. En el debat sobre la caça hi han participat les comunitats afectades, les autoritats locals, ONGs, empreses de turisme, investigadors i conservacionistes, entre d'altres.

L'actual president, Mokgweetsi Masisi, manté una posició contrària a la inviolabilitat dels elefants, tot i que el turisme de safaris de luxe aporta sucosos ingressos al país. Al començament de maig, Masisi va ser l'amfitrió d'un fòrum amb els països veïns –una àrea que aplega en total dos terços dels 400.000 elefants que s'estima que queden a l'Àfrica– en què fins i tot va defensar la fi de la prohibició internacional de comerciar amb ivori.

Es calcula, segons dades de l'entitat ambientalista WWF, que a la primera meitat del segle XX hi havia més de tres milions d'elefants a la regió: ara el cens ha reduït fins al 13% aquesta xifra.

stats