El pas de l'huracà 'Sandy', vist pels lectors de l'ARA
"Estàvem a l'hotel i anàvem sentint com s'escardaven i es partien arbres a Central Parc –just al davant d'on ens allotjàvem–. I us haig de dir que el so de la fusta viva partint-se és molt impressionant", explica Ricard Alonso des de Nova York
BarcelonaGerard Mazón, des de Nova York
"Com dirien aquí, això ha estat 'once in a lifetime experience', en dos-cents anys res d'igual. Fa dos dies que ens havien avisat dels perills de l'huracà 'Sandy', però el precedent de l’huracà 'Irene' ens havia convertit en escèptics. Tanmateix, vam fer cas als avisos i vam omplir la banyera d'aigua, vam posar a punt les llanternes i vam acumular aigua i menjar. El dia D avança, la zona inundable de Nova York ha estat evacuada i els missatges per televisió avisen que l'amenaça és seriosa
Marta Benito, periodista, des de Nova York
"L'any passat l'huracà 'Irene' va acabar transformant-se en una tempesta tropical considerable, per això crec que aquest any la gent ha estat més desprevinguda a l'hora de preparar-se per aquest huracà. En el meu cas, al meu barri, Brooklyn, han caigut moltíssims arbres que tapen els carrers i han trencat cotxes aparcats, tanques de fusta de patis d'edificis han sortit volant com si fossin fulles d'arbres. La llum venia i marxava. Portem dos dies sense poder anar a Manhattan, sense transport públic i sense poder comprar aigua envasada perquè s'han exhaurit les existències."
Martí Morató, des de Nova York
"Visc a la zona de Harlem, que forma part de Manhattan. Sortosament en aquesta zona només hi ha hagut forts vents, molta pluja i baixades de tensió. Brooklyn, Lower Manhattan o Nova Jersey, on la gent esperava que l'impacte fos menor, han patit molt més. Ahir mateix hi havia gent practicant surf, amb motos d'aigua i bicicleta, mentre l'exèrcit evacuava les zones properes a la costa. Molta gent va pensar que un huracà de força 1 no podria provocar tanta repercussió i aquest matí la sorpresa ha estat la quantitat de cases inundades, cremades o aplastades per arbres."
Pau, des de Nova York
"A Park Avenue amb la 96 no hem patit cap tall de llum i els carrers tampoc estan inundats. Absoluta normalitat. Això sí, poca gent al carrer i molt de vent. Hem sortit a fer un volt i ha estat una experiència divertida."
Ricard Alonso i Vicent, des de Nova York
"Estàvem a l'hotel i anàvem sentint com s'escardaven i es partien arbres a Central Parc –just al davant d'on ens allotjàvem–. I us haig de dir que el so de la fusta viva partint-se és molt impressionant. I un vent cada vegada més fort. Semblava un llarguíssim udol entre enrabiat i trist. No sé. Feia impressió. I mentre tant, mirar les notícies i adonar-nos que la part bèstia del tema ha estat al Low Manhattan i a Queens, Long Island, Brooklyn... en fi tots els barris amb costa. Els major problema han estat les inundacions perquè amb la lluna plena hi havia marea alta. Òbviament els aeroports tancats i, pel que hem pogut entendre, més de 7.000 vols cancelats. En fi, un autèntic drama de proporcions força grosses."
Pep Martín i la Mary Montaño, de lluna de mel a Nova York
"La Sandy ens assegura que tindrem una bona història per explicar, no tothom pot dir que ha passat part de la seva lluna de mel sota un huracà! Estem en un apartament a Downtown, a la 3st. I les condicions són pèssimes: llum, ni internet, ni cobertura mòbil, ni cabines de telefon... Els bars de la zona no poden obrir perquè tampoc tenen llum i les botigues igual. Hem hagut d'anar a peu fins al carrer 35 per trobar semàfors funcionant. Hem vingut fins al Hall de l'hotel Marriot, a Times Square per "punxar" WiFi i carregar els mòbils. Intentarem menjar alguna cosa i agafarem un taxi per tornar a l'apartament –sense llum-. La veritat és que els novaiorquesos ens han decebut força: diuen que trigaran a restablir la llum una setmana, no hi ha autobusos, els aeroports tancats... pensàvem que tenien més capacitat de reacció."
Eduard Gamonal, estudiant d'intercanvi a Boston
"Simplement hi ha hagut una pluja constant, vents de 75 a 100 km/h i una mica de fresqueta. Res comparat amb NY. Ahir el metro va deixar de funcionar –res sorprenent; també s'espatlla si plou massa, si neva o fa fred–. Els comerços van tancar a les 12, i les universitats i les escoles també han tancat. Algunes cases han patit inundacions i talls de llum, però res greu. Van recomanar a tothom que no sortís de casa, tot i que sortejant algunes dificultats es podia caminar pel carrer. Visc en un 15è pis i el vent era prou fort per fer moure l'edifici.
Sigui com sigui, a les universitats tenim generadors i menjar per 30 dies, un sistema d'alertes via web, Twitter i Sms."
Bruna Girvent, viu i estudia a Boston
"Diumenge els supermercats es van omplir de gent i es van buidar les prestatgeries. A les 4 de la tarda ja era difícil trobar aigua, pa o espelmes.
Dilluns totes les escoles i universitats van tancar, també la majoria de llocs públics i comerços. Northeastern, la meva universitat, va suspendre classes, tocava quedar-se a casa. Des de la finestra vèiem com els arbres del costat de casa es movien cada vegada més per la força del vent, fins i tot patíem per si podia caure sobre la casa, i algunes branques van cedir. Casa nostra també va trontollar diverses vegades per culpa del vent. Al vespre va arribar la pluja forta, es va inundar el jardí, els balcons... i l'aigua baixava amb força pel carrer. A la nit van parar el vent i la pluja, la calma després de la tempesta.
I avui tot ha tornat la normalitat. Estan netejant els carrers i retirant branques. Per sort aquí no hi ha hagut gaires danys."