THE NEW YORK TIMES / HONG KONGLa Borsa de Xangai va tancar ahir amb un resultat numèric tan sorprenent com també delicat políticament. Coincidint amb el 23è aniversari de la revolta de Tiananmen, el parquet es va fer ressò de la tragèdia que el règim xinès ha provat d'esborrar, de manera desesperada, de la consciència col·lectiva del seu poble. L'índex va caure ahir exactament 64,89 punts, una xifra que s'assembla de manera sospitosa a l'aniversari de la matança, el 4 de juny (el mes número sis) del 89. Això podria ser una coincidència, però el fet que l'índex obrís amb 2.346,98 punts, que al revés és la data de l'incident del 4 de juny, sumat a la data de l'aniversari ha posat de manifest que algun pirata informàtic podria estar-hi al darrere.
Els censors xinesos, fent ús reiterat de les seva duresa i indiscreció característiques, especialment durant els aniversaris de la revolta de Tiananmen, van començar a bloquejar ahir totes les cerques amb les paraules "mercat de valors", "Borsa de Xangai" i "mercat de valors de Xangai". També van començar a esborrar grans quantitats d'entrades en microblogs que explicaven aquesta coincidència numèrica.
L'índex de la Borsa de Xangai es calcula sumant les capitalitzacions als mercats de centenars d'accions diferents i després referenciant-lo amb un valor del 19 de desembre del 1990. Richard Kershaw, director executiu de tecnologia forense a la consultora FTI, una empresa global d'investigacions financeres, assegurava ahir que era gairebé impossible per a qualsevol persona coordinar la compra i la venda de tantes accions per produir aquest resultat específic.
Però ja hi ha el precedent que grups de hackers hagin piratejat els sistemes informàtics d'altres borses en els últims anys i la Xina podria ser-ne víctima, apuntava Kershaw. L'analista va predir que el govern xinès almenys ho investigarà, però va afegir que "no pots apostar que n'arribaràs a tenir algun dia els resultats".
La caiguda de la Borsa de Xangai era almenys estadísticament plausible, ja que va caure un 2,73 per cent, 11 centèsims menys que el parquet de Shenzhen, el seu rival al sud del gegant asiàtic.
Cal tenir en compte, però, que la cultura xinesa és especialment supersticiosa amb els números i les dates. Els Jocs Olímpics de Pequín van començar exactament a les 8.08 hores de la tarda del 8 d'agost del 2008, una hora i una data escollides específicament perquè tenia molts vuits, un número que els xinesos consideren que porta bons auguris.
Fins i tot 23 anys més tard, l'ús de tancs i artilleria per dispersar els estudiants pacifistes i la resta de manifestants a la plaça de Tiananmen, a Pequín, segueix sent un punt especialment susceptible tant a la Xina com a la resta del món. Les mesures de seguretat s'incrementen al país cada any durant l'aniversari, mentre que els dissidents i els antics líders ofereixen versions totalment oposades sobre el que realment està passant.
Lluites pel poder
La caiguda del líder populista Bo Xilai del politburó aquesta primavera i les contínues filtracions de lluites internes pel poder de cara al pròxim congrés de la tardor, sumades a les maniobres militars per prevenir qualsevol cop d'estat, han posat de manifest que el poder a la Xina encara està rigorosament controlat.
Liu Weimin, el portaveu del ministre d'Exteriors xinès, va expressar ahir una "profunda insatisfacció" amb els Estats Units després que el departament d'Estat nord-americà difongués diumenge un comunicat per demanar a Pequín que alliberi els presoners polítics arran de l'aixecament estudiantil.
Però els presos polítics no han fet més que créixer a la Xina des del 1989. Com a costum habitual en cada efemèride, les autoritats efectuen el procediment anual de batudes prèvies a la commemoració.
A Hong Kong, l'única ciutat on està garantida la llibertat d'expressió, més de 150.000 persones -segons l'organització- es van reunir amb espelmes per retre homenatge als centenars de morts i milers de ferits a Tiananmen. La commemoració s'ha convertit en un baròmetre del descontentament social a la Xina, i cada vegada n'hi ha més.