Internacional09/02/2021

Borrell contraataca davant l'allau de crítiques: "La política exterior no és només enviar comunicats"

El cap de la diplomàcia europea reivindica el seu viatge a Rússia i proposarà als governs emprendre sancions

Brussel·lesEl cap de la diplomàcia de la Unió Europea té la difícil tasca de buscar els punts de trobada entre els vint-i-set governs en matèria de política exterior (que és competència estatal). És un càrrec diplomàtic, no executiu, de constants equilibris i poca contundència. Tot el contrari del perfil de l'exministre Josep Borrell. Per això, quan va assumir el càrrec es comptaven els dies a l'espera del primer xoc, que ha arribat aquesta setmana. Borrell va viatjar dijous a Moscou just després que s'anunciés la sentència de presó a l'opositor rus Alexei Navalni, malgrat l'oposició de països de l'Est i bàltics que demanen tirar pel dret. Des del punt de vista europeu, la reunió va fracassar perquè el Kremlin va teixir una emboscada en què fins i tot va citar els presos polítics catalans per desacreditar les demandes europees per alliberar Navalni. Des d'aleshores, Borrell s'ha vist envestit per una allau de crítiques de la qual s'ha defensat amb contundència aquest dimarts a l'Eurocambra: "La política exterior no es fa només enviant comunicats".

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Populars, liberals i ultraconservadors han titllat de "fracàs", "desastre" i "fiasco" la trobada entre el ministre d'exteriors rus, Serguei Lavrov, i Borrell de dijous passat, que va suposar el primer capítol d'un enfrontament diplomàtic que és una mostra del deteriorament de les relacions entre Rússia i la UE. El primer discurs de Borrell ha sigut tou i mesurat. Ha reivindicat la necessitat del viatge perquè "defensar Navalni a Moscou mentre està empresonat és una manera de demostrar que la política exterior no es fa només emetent comunicats des de l’oficina". "Era important demostrar les nostres preocupacions, mirant-nos als ulls, en el lloc i el moment adequat", ha dit, però també ha volgut apaivagar les crítiques anunciant que proposaria als Vint-i-set emprendre sancions contra Rússia pel cas Navalni, un extrem al qual s'oposen països com Alemanya, pel gasoducte Nord Stream.

Cargando
No hay anuncios

Però, després de més d'una hora escoltant crítiques de tota mena, Borrell ha revifat. Ha optat per respondre en castellà i amb la contundència i assertivitat que li fan ser Josep Borrell. "Com poden venir aquí a dir-me que no vaig parlar del problema del senyor Navalni? Agafin la transcripció de la roda de premsa i llegeixin-la", ha etzibat. I sobre la necessitat del viatge i els límits de la seva pròpia tasca: "Hi ha hagut 19 visites a Rússia a nivell ministerial i superior de representants dels estats de la UE. S'hi ha d'anar o no s'hi ha d'anar? Hi pot anar tothom menys l'alt representant? Aleshores per què el tenen?" Pel que fa al contingut de la trobada, Borrell ha sigut contundent en la crítica al règim rus: "L'estructura del poder a Rússia combina interessos econòmics establerts, control militar i política, sense deixar espai per a l'estat de dret".

Cargando
No hay anuncios

D'aquesta manera, ha repetit que Rússia no té cap voluntat de parlar sobre drets humans i democràcia ni tampoc de millorar les seves relacions amb la Unió Europea però ha avisat que la voluntat de Putin és dividir la Unió: "El Kremlin estarà encantat de les nostres divisions", ha deixat anar anticipant que cal prendre una posició ferma davant de Rússia, en una discussió que mantindran els Vint-i-set a finals de març en una cimera. Mentrestant, Rússia fa mofa de les tensions que les seves referències a la qualitat democràtica espanyola han provocat al govern de coalició. A partir d'ara, però, Borrell té la tasca diplomàtica de convèncer els Vint-i-set d'adoptar una posició conjunta davant el Kremlin després d'aquest polèmic capítol que marcarà la seva trajectòria com a alt representant de la Unió Europea.