L'atac rus a Ucraïna

Borrell amenaça Rússia amb el Nord Stream 2 mentre sonen “tambors de guerra”

La tercera jornada de reunions entre Moscou i Occident acaba amb un diàleg estancat

Brussel·lesEls interessos alemanys en el gas rus sempre havien sigut polèmics, tenint en compte el paupèrrim estat de salut de les relacions entre Europa i el Kremlin, i, en plena escalada del conflicte a la frontera d'Ucraïna, la construcció del gasoducte Nord Stream 2, que connecta el país germànic amb Rússia, entra –públicament– en el terreny de joc. "Costa d'imaginar que, d'una banda, estiguem pensant en imposar sancions [a Rússia] i, de l'altra, obrim aquesta infraestructura. Certament, està vinculat a la situació militar a Ucraïna", ha dit aquest dijous el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, poques hores abans que la UE acordés renovar per sis mesos les sancions vigents a Rússia.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fins ara, a Brussel·les s'havia mantingut la màxima cautela a l'hora de posar sobre la taula aquest projecte, però Borrell ha deixat clar que l'èxit del Nord Stream 2 depèn també de l'actitud que mantingui Rússia. "Si tot va bé i hi ha una desescalada en el conflicte, aleshores estarà en mans del regulador", ha dit l'exministre espanyol tenint en compte que el projecte està aturat des del novembre, a l'espera de l'autorització definitiva dels reguladors competents. Aquestes declaracions arriben en un moment crucial d'esforços diplomàtics per evitar el conflicte armat a Europa, en boca del secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, que s'ha assegut de nou a la taula amb Rússia després de tres anys sense fer-ho.

Cargando
No hay anuncios

El simple fet que el Kremlin hagi acceptat asseure's i parlar es considera un pas tant a Washington com a Brussel·les, però la tensió es manté al límit i Rússia no accepta per ara cap de les propostes vingudes des dels aliats, ni tan sols la de fixar un calendari de trobades per mantenir oberta la via del diàleg. Si dilluns va tenir lloc la trobada bilateral entre representants de Washington i de Moscou a Ginebra, aquest dijous ha sigut l'última gran jornada de reunions per parlar sobre la tensió a Ucraïna. Avui hi ha pres part l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), un organisme creat durant la Guerra Freda per fomentar el diàleg entre blocs i l'únic en què els Estats Units, els països de la Unió Europea i Rússia estan asseguts a la mateixa taula. La reunió ha sigut a porta tancada a Viena.

Cargando
No hay anuncios

Després de la cita, Zbigniew Rau, el ministre d'Exteriors polonès, que ha assumit la presidència de l'OSCE, ha dit als periodistes: "No puc dir que un avenç que millori l'estabilitat és imminent". Rau s'ha unit al grup dels que consideren que el risc de guerra a Europa és ben real. "El risc de guerra a l'àrea de l'OSCE és ara més gran que mai en els últims 30 anys. Ens estem enfrontant a la perspectiva d'una escalada important a l'est d'Europa", ha afegit. En aquest sentit, l'ambaixador dels Estats Units a l'OSCE, Michael Carpenter, també ha dit que "els tambors de guerra sonen molt fort i la retòrica és bastant greu". "Ens hem de prendre això molt seriosament", ha afegit Carpenter sobre la concentració de tropes russes al llarg de la frontera amb Ucraïna. Segons càlculs dels EUA, també de la UE, més de 100.000 soldats estarien desplegats al voltant dels límits ucraïnesos amb Rússia. L'almirall Rob Bauer, responsable del comitè militar de l'OTAN tampoc s'ha mostrat optimista: "Les trobades no han aportat cap gran canvi en el panorama militar, el que veiem a les fronteres d'Ucraïna encara és molt preocupant".

A l'altra banda del tauler de joc, el viceministre d'afers Exteriors rus, Serguei Riabkov, ha vingut a dir que les converses entre els dos bàndols sobre Ucraïna han arribat "a un carreró sense sortida". "La diferència d'enfocaments és important", ha dit el polític rus, que ha criticat que els Estats Units i l'OTAN continuen negant-se a satisfer les demandes de Moscou sobre que Ucraïna, ni cap altre país de la seva regió, no s'incorpori mai a l'OTAN. Riabkov ha assegurat que no veu cap motiu perquè les dues parts continuïn el diàleg, tot i que des de la Casa Blanca s'ha suggerit que la intenció és que continuï més enllà d'aquesta setmana.